ГРАД САМ ГРАДИ НА ЛОЗНОМ КАЛЕМУ: У Нишкој Бањи, после две деценије чекања, на 5,4 хектара почиње изградња аква-парка

Д. АЛИХОЏИЋ

30. 11. 2021. у 07:26

ИЗГРАДЊА аква-парка на површини од 5,4 хектара, на локацији Лозни калем код Нишке Бање, финансираће се из буџета Града Ниша - са 1,7 милијарди динара - а рок за завршетак посла истиче за три године.

ГРАД САМ ГРАДИ НА ЛОЗНОМ КАЛЕМУ: У Нишкој Бањи, после две деценије чекања, на 5,4 хектара почиње изградња аква-парка

Фото Приватна архива

Градоначелница Драгана Сотировски јуче је потписала јуче уговор са представником изабраног извођача радова, конзорцијума који предводи београдска компанија "Алекс енд констракшн", јединог понуђача.

- Не ради се ни о каквој иностраној компанији, већ о нашим грађевинцима са великим искуством, захваљујући којима ће Ниш коначно добити аква-парк какав имају многе европске земље. Посебно је важан затворени део који ће радити свих 12 месеци и доносити приходе. Захваљујући овдашњем аеродрому, после пандемије ћемо отворити врата свим туристима и верујемо да ће аква-парк значајно унапредити понуду Ниша и Нишке Бање која је некада била најпосећенија у Србији - наглашава Драгана Сотировски.

Решење будућег аква-парка, Фото Граднис

Представник поменутог конзорцијума Александар Обрадовић каже да ће до краја године започети рашчишћавање терена и припремити изградњу аква-парка са чак 500 квадрата затвореног простора.

- Такав комплекс ће у Нишкој Бањи покренути и пратеће делатности, а у сезони ће запошљавати стотинак људи - каже Обрадовић и прецизира да су чланови конзорцијима још "Крип инжењеринг" из Београда, те "Водоградња" из Пуковца која наступа са фирмом "Восток инвестментс" из Суботице.

Потписивање уговора у граду на Нишави, Фото Д. Алихоџић

Први човек Нишке Бање Душан Живковић напомиње да се испуњава дугогодишња жеља Нишлија, те оживљава потенцијал термалних вода богатих радоном. Иначе, Бања се тренутно ослања на здравствени туризам, али само са 500 постеља у институту "Радон", јер ниједан од два недавно продата хотела не ради и, наводно, чека реновирање.

Александар Обрадовић, Фото Д. Алихоџић

ТРИ ПРОПАЛА ПОКУШАЈА

ЈОШ 2005, тадашњи градоначелник Ниша Смиљко Костић је потписао, па убрзо раскинуо уговор са италијанском компанијом "Замад", у власништву Мауриција Зампаринија - тадашњег власника фудбалског клуба Палермо и потпредседника Фудбалског савеза Италије - зато што је "цена на лицитацији нереално ниска, а имовински односи нису нерегулисани"...

Пар година касније, компанија "Италнис" је са партнерима купила земљиште на Лозном калему, али је локална самоуправа раскинула аранжман јер "нису извршили обавезе".

Последњи инвеститор је била београдска компанија "Акватера солушн", која је 2017. имала конкретну понуду, али до реализације није дошло...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)