МАРКОВО КАЛЕ ЈОШ УВЕК НИЈЕ НИЧИЈА БРИГА: Древно утврђење надомак Врања никако да до краја буде истражено и заштићено

Ј. СТОЈКОВИЋ

29. 11. 2021. у 10:38

ИАКО због историјског аспекта има потенцијал да буде једна од најпознатијих туристичких атракција Јужне Србије, хроничан недостатак новца, а чини се и воље, довели су до тога да древно утврђење Марково кале буде потпуно препуштено немару.

МАРКОВО КАЛЕ ЈОШ УВЕК НИЈЕ НИЧИЈА БРИГА: Древно утврђење надомак Врања никако да до краја буде истражено и заштићено

Фото Ј. С.

Налази се на само неколико километара од Врања - на путу ка крају познатом као Пољаница, изнад ушћа Девотинске и Мале реке - и вековима буди пажњу историчара и љубитеља мистериозних места, око којих се испредају легенде. Још 18. марта 1969, овај локалитет је Решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе уврштен у категорију историјских добара од великог значаја, али се од тога није одмакло, баш као што ни идеја из 2015, о стратегији за коришћење иностраних фондова при уређењу овог простора, никада није реализована.

Ненад Стојиљковић, Фото Приватна архива

И данас се, сазнајемо, размишља о томе, али уређење овог места - по свему судећи - никоме није на листи приоритета.

- Пре евентуалне израде пројектне документације за санацију и конзерваторско-рестаураторске радове, потребно је обавити претходно археолошко и архитектонско истраживање, те снимање терена са израдом прецизне документације постојећег стања - каже Изабела Савић, чланица Градског већа задужена за туризам и културу.

Фото Приватна архива

Иако је Марково Кале постојало још у средњем веку, не постоје поуздани историјски подаци о томе када је заправо изграђено. Неки истраживачи спекулишу да је тврђава постојала и у време цара Јустинијана, у 6. веку, а историчар Ненад Стојиљковић каже да локалитет - углавном због недостатка новца - никада није истражен до краја.

- Било би лепо да се тај посао настави и заврши, а да се утврђење потом реконструише, макар и само неки његов део, па да бар то засија у пуном сјају. Добар пример су Голубачка тврђава, или стари град изнад Ужица, чији се делови управо обнављају и заштићују. Врање би таквим потезом не само обновило своју историјску знаменитост, која се налази и на грбу града, већ и добило атракцију која би привлачила велики број туриста, а посебно љубитеља мистерија - каже Стојиљковић.

ЛЕГЕНДА

НЕКИ извори кажу да је ово био град Краљевића Марка, а други тврде да се утврђење извесно време звало Голубиње.

Најчешће се, тако, препричава легенда по којој је Марко замак храбро бранио од Турака, а када је морао да узмакне пред надмоћнијим непријатељем, наводно, на свом Шарцу је - са стене у којој је остао отисак његовог огромног копита - прескочио на планину Пљачковицу, а затим на западну Крстиловицу, где се - код сада разрушене Цркве Свете Тројице - прекрстио.

Фото Ј. С.

БРУКА

ИАКО многи Врањанци према овом локалитету имају емотиван однос, радо препричавајући легенде о овом месту, чини се да већина која борави на овом месту не мари много за еколошки аспект, па је прво на шта се наиђе гомила смећа која намернике дочекује са које год стране света да приђу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)