СТЕФАН ПОНОС НЕГОТИНА: Професору прва награда на Светском трофеју хармонике

Сузана М.Јовановић

27. 11. 2021. у 19:48

Стефан Николић, професор из Неготина освојио је прво место на Светском трофеју хармонике, а његови ученици Бојан Дуцић и Филип Матић девето, односно 15. место.

СТЕФАН ПОНОС НЕГОТИНА: Професору прва награда на Светском трофеју хармонике

фото: С.М.Јовановић

Стефан Николић, професор хармонике и камерне музике у Уметничкој школи “Стеван Мокрањац” из Неготина победник је Светског трофеја хармонике, једног од највећих светских такмичења које је ове године, због добро познатих околности, одржано онлајн. Стефан је прво место освојио у категорији класичне музике, 18 година и старији, у конкуренцији од 29 такмичара из целог света.

-Једноставно, хтео сам да видим где ми је место с обзиром да се од доласка у Неготин бавим педагошким радом. Поносан сам на своје ђаке и њихове резултате, али сам хтео и сам да се вратим у ону форму коју сам имао раније. Била је једна већа пауза када нисам свирао, па ми је ово била прилика да прво себи покажем колико могу - каже Стефан Николић.

Међународни жири, сачињен од најеминентнијих професора и концертних извођача Стефанову интерпретацију програма оценио је са са 26,06 поена. Неготински професор, Лесковчанин по рођењу победио је такмичара из Русије, Јевгенија Иваникова са свега 0,3 поена, док је трећепласирани у категорији 18+ био такмичар из Чешке, Мартин Kлимес са 23,63 поена.

-Јако сам изненађен јер нисам имао баш никаква очекивања од овог такмичења, чак сам и композиције различитих епоха и композитора са посебним акцентом на руске ауторе које сам одабрао одсвирао и снимио летос у школској сали, док су баш биле велике врућине, из прве– каже Стефан, иначе дипломирани музички уметник и мастер акордеониста.

фото: С.М.Јовановић

Бојан Дуцић и Филип Матић

И његови ђаци освојили су сјајне резултате на овом престижном такмичењу. Филип Матић, сада студент хармонике у Немачкој у истој категорији као и Стефан освојио је 15. место, док је Бојан Дуцић, ученик средње музичке школе у Неготину у категорији до 16 година старости био девети.

- Морам да кажем да сам јако поносан и на њихове успехе. У конкуренцији такмичара из целог света, који су као и ми прошли националне селекције, бити у врху заиста пуно значи”, додаје Стефан.

Стевану ово није прво учешће на Светском трофеју. Наступао је и  2013. у Самари у Русији и освојио пето место. Ове године освојио је прво место у најстаријој узрасној категорији на такмичењу „Вива хармоника“ у Алексинцу и шесто на интернационалном такмичењу “Accordion Star”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)