КАМПАЊА РОМКИЊА ИЗ БАНАТА: Низ активности током 16 дана активизма против насиља над женама (ФОТО)

Б.Грујић

27. 11. 2021. у 15:58

ЖЕНЕ из Ромске мреже Баната на радном састанку у Зрењанину, представиле су програм кампање "16 дана активизма против насиља над женама", која је почела 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права. Ову глобалну светску кампању обележава 1.700 организација у преко 100 држава света.

КАМПАЊА РОМКИЊА ИЗ БАНАТА: Низ активности током 16 дана активизма против насиља над женама (ФОТО)

Фото: Невена Суботић

Жене Ромкиње из Баната ће кампању започети акцијом „Имам права да Не" чији је циљ  да оснажи жене са искуством насиља, да пријаве насиље којем су изложене и да подигну свест о томе како се насиље шири у Србији. 

- Активисткиње и волонтерке Ромске женске мреже Баната делиће информативни материјал, а постављањем билборда у Новом Бечеју са поруком подршке женама жртвама родно заснованог насиља, овај проблем ће бити видљив и доступан – каже Даница Јовановић, координатарка Ромске женске мреже Баната, уз напомену да имају подршку УНWОМЕН канцеларије у Србији, а уз ресурсе Мултиетничке феминистичке мреже Војводине под лидерством Ромкиња, спровешће  неколико локалних акција са циљем да досегну до сеоских жена и девојака које услед изолованости имају мање информација и мање су им доступне услуге заштите од родно заснованог насиља у локалним срединама.

 - Током акција ћемо директно разговарати са сеоским женама и девојкама и представити им наш рад, услуге, упознати их са важношћу пријаве родно заснованог насиља, али и дискриминације са којом се суочавају - објаснила је Јовановић.

Фото: Невена Суботић

Положај Ромкиња је веома специфичан, изложене су родно заснованом насиљу кроз праксу раног, дечијег брака који их излаже раном напуштању образовања. Са недостатком образовања, Ромкиње имају мање шансе за добијање запослења, веома често остају незапослене, а Цовид пандемија је додатно изложила Ромкиње, али и  жене које живе у сеоским срединама насиљу, изолацији, немогућности да се повежу активизмом, да се ангажују у заједници. Социјална дистанца, мере забране окупљања додатно усложњавају приступ инфромацијама вишеструко маргинализованим женама, које немају економских ресурса за коришћење технологија.

Жене на селу, Ромкиње, жене са инвалидитетом пријављују пораст изолованости и искључености у пандемији. Ромска женска мрежа Баната је током 2020 године успела да досегне до једног броја корисница и спроведе мање истраживање у више општина и утврди да је ситуацију и више него алармантна, а да вишетруко маргинализоване жене нису виделе побољшање ситуације ни у 2021. години.

-  Мрежа као и Удружење Рома Нови Бечеј не ради на спречавању насиља само током глобалних или националних кампања - наглашава Весна Ћеримовић из Удружења Рома Нови Бечеј, уз напомену да се максимално залаже да буде уз жене и девојчице које су у ситуацији насиља као и да их подстакне да га пријаве, процесуирају пред институцијама и да га напусте. 

- Током 16 дана активизма против насиља над женама имаћемо низ активности, тв емисије о проблему насиља и раних уговорених бракова, постављање билборда са циљем подршке за пријаву насиља у Новом Бечеју, спровођење 3 локалне акције са Ромкињама у заједници-разговори о локалним проблемима, израда филма са циљем приказивања положаја Ромкиња са инвалидитетом - додаје Веана Ћеримовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)