ГАС ЧЕКА ДЕДА МРАЗА: У Белој Цркви недавно пуштен у рад гасовод, али плави енергент још није стигао до корисника

Ј. Ј. БАЉАК

27. 11. 2021. у 07:26

ОПШТИНА Бела Црква последња је локална јединица у Војводини која је - гасификована.

ГАС ЧЕКА ДЕДА МРАЗА: У Белој Цркви недавно пуштен у рад гасовод, али плави енергент још није стигао до корисника

Сабирна гасна станица "Тилва" код Банатског Карловца, Фото Ј. Ј. баљак

Пре петнаестак дана, одвртањем вентила на Сабирној гасној станици "Тилва" код Банатског Карловца, званично је пуштен у рад новоизграђени гасовод на тој јужнобанатској варошици, али ће, како "Новости" сазнају, тај енергент стићи до тамошњих домаћинстава и привредних објеката тек после Нове године.

Милан Здравковић, извршни директор оператора дистрибутивног система ЈП "Србијагас", које је и реализовало ову инвестицију вредну 13,8 милиона евра, каже за наш лист да је преостало још да исходују употребне дозволе за рад дистрибутивне гасне мреже средњег и ниског притиска, како би уопште могли да пусте гас ка будућим корисницима.

- Очекујемо да ће најкасније до краја децембра та процедура бити завршена, након чега ће почети изградња кућних прикључака. У међувремену ћемо у сарадњи са локалном самоуправом, која ће нам уступити своје просторије, омогућити грађанима да се пријаве за увођење гаса - објашњава Здравковић.

И будућим корисницима у Белој Цркви дата је могућност да добију гасни прикључак по акцијској цени од 780 евра, коју ће исплаћивати путем рачуна за гас и то на 36 месечних рата. Међутим, њих је забринула изјава директора "Србијагаса" Душана Бајатовића да на европском тржишту влада несташица кућних мерно-регулационих сетова, због чега је, у склопу те акције, гас до сада уведен тек у 11.000 од укупно 60.000 пријављених домаћинстава из целе земље.

- Чињеница је да је стање на тржишту неповољно, али не очекујемо да ће у Белој Цркви бити проблема због сетова. Ко се буде пријавио, моћи ће у току ове зиме да почне да се греје на гас - поручује Здравковић.

Белоцрквани сада могу да се похвале да су међу реткима који су гасификовали и свих 14 села. Новоизграђена гасна мрежа, свеукупне дужине 250 километара, моћи ће да задовољи све потребе тамошње привреде, као и око 7.300 домаћинстава.

ПОЗИВ

ИАКО реализација овог пројекта, за који је уговор потписан још 2012, касни више од годину дана, у локалној самоуправи су задовољни што се он коначно приводи крају.

- Један од главних захтева свих инвеститора био је управо гас, који нисмо могли да им понудимо. Сада ћемо имати потпуно инфраструктурно и комунално опремљену индустријску зону, па се надамо скорој изградњи нових фабрика и отварању нових радних места - каже председница Општине Виолета Симић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)