СТУДЕНТСКИ УРБАНИЗАМ МЕЊА НИШ: Локална самоуправа прихвата креативна решења са Грађевинско-архитектонског факлутета

Д. АЛИХОЏИЋ

27. 11. 2021. у 08:25

НИШ је направио озбиљан искорак на плану уређења јер је преображај и оплемењивање четири централне градске локације поставио као својеврсни пројектни задатак пред будуће архитекте и урбанисте.

СТУДЕНТСКИ УРБАНИЗАМ МЕЊА НИШ: Локална самоуправа прихвата креативна решења са Грађевинско-архитектонског факлутета

Академци на изложби у Официрском дому, Фото Д. Алихоџић

И, од 32 тима која су се ангажовала, награђено је њих пет чија су решења, по оцени стручњака, проглашена за најбоља, па ће нека од њих послужити и као реално урбанистичко решење.

Међублоковски простори у улицама гнерала Транијеа, Наде Томић, Светозара Марковића и Николе Пашића, те на Синђелићевом тргу су веома захтевни јер се налазе у срцу града и већ су "оптерећени" навикама које на први поглед не остављају много могућности да буду уређени на савремен и еколошки прихватљив начин.

- Најпре смо морали да сачинимо озбиљну урбанистичку анализу запуштених простора на које само ретки станари обраћају пажњу. И, наша идеја је да тај простор повеже станаре, да га прихвате као свој и да самим тим имају одговорност за његово одржавање - каже Филип Васић чији је тим награђен за уређење блока између улица Наде Томић и Николе Пашића.

Данијел Голубовић истиче да је за све студенте ово био изазов, јер су ове планове радили у оквиру изборног предмета "Урбани дизајн и композиција".

- Наша решења су изводљива и нису прескупа, јер ништа од постојећих објеката не би се мењали или рушили, већ би само добили нови садржај, попут зеленила, мобилијара или спортских терена - набраја Исидора Петровић.

Марија Михајловић каже да је њен тим понудио решење да се постојеће гараже, тренутно право ругло, претворе у оазе зеленила - тако што ће се на крововима направиле баште које би биле самоодрживе захваљујући сакупљању кишнице.

Девастирани простор у новом руху, Фото Приватна архива

Сви студенти су, кажу, свесни да је у питању велики посао, јер само на подручју једне градске општине, Медијане, постоји више од 80 међублоковских простора и готово сви су запуштени, јер о њима нико не брине. Усамљени су примери станара који се сами организују и постављају клупе, а простор оплемењују са по пар садница ружа. Нажалост, чак и када им то пође за руком, тешко успевају да своје оазе сачувају од бахатих возача који користе сваку прилику за - паркирање.

- Урбанизам помаже да се становање учини угодним, али не на штету других станара или зеленила. Верујем да, ако се људима покаже да може и боље, и лепше, они ће више водити рачуна у будућности - оптимиста је Димитра Јездимировић.

МЕНТОРИ

ПРОФЕСОРКА Милена Динић Бранковић (на слици) и њени асистенти - Милица Игић и Михајло Митковић - каже да студенти "добро перципирају простор и даље га разрађују".

Фото Д. Алихоџић

Њихови радови су приказани на изложби у Официрском дому, пред урбанистима из читаве Србије - на шта би највише био поносан недавно преминули декан Грађевинско-архитектонског факултета проф. др Петар Митковић, који је такође био један од ментора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)