КРОЗ ИЗЛОЖБУ НАМЕШТАЈА ЗОЛТАНА БЕНЦЕА: Занимљива поставка у Музеју у Зрењанину (ФОТО)

Б.Грујић

26. 11. 2021. у 15:32

СТРУЧНО вођење кустоса, историчара уметности Игора Воргића, кроз изложбу "Фабрике намештаја у Зрењанину: између индустрије и историје уметности" на тему Живот и рад Золтана Бенцеа архитекте, дизајнера и техничког управника фабрике намештаја у некадашњем Бечкереку, одржаће се у четвртак, 2. децембра у 19 часова у Музеју у Зрењанину.

КРОЗ ИЗЛОЖБУ НАМЕШТАЈА ЗОЛТАНА БЕНЦЕА: Занимљива поставка у Музеју у Зрењанину (ФОТО)

Фото: Музеј Зрењанин

Золтан Бенце је скоро пола века био уско повезан са радом фабрике на чије функционисање је оставио неизбрисив печат, а овај рођени Бечкеречанин, је након учења столарског заната и завршене Гимназије студирао Уметничко занатску школу у Штутгарту и добио звање архитекте за уређење ентеријера.

Фото: Музеј Зрењанин

Пред крај студија 1925. године активно се укључио у рад фабрике намештаја Антон Бенце и син, где је убрзо преузео улогу главног дизајнера намештаја и техничког директора и основао уметнички атеље и увео прву праву серијску производњу намештаја. За њега као дизајнера је важило мишљење да ствара савршено модеран, практичан и удобан намештај који може да се такмичи са  водећим централно-европским произвођачима. 

Изложба "Фабрике намештаја у Зрењанину: Између индустрије и примењене уметности" траје до средине децембра у Народном музеју Зрењанин, а реализована је поводом 160 година од оснивања фабрике намештаја Антона Бенцеа и 75 година од национализације предузећа и пререгистрације у виду Индустрије намештаја Жарко Зрењанин. Фабрика је у току свог постојања дугог 142 године оставила неизбрисив траг у бројним сферама живота, не само града, већ и много шире.

Фото: Музеј Зрењанин

Она припада најужем кругу индустријских предузећа чији је допринос развоју примењене уметности на овим просторима био од немерљивог значаја.

Изложбену поставку чине примерци намештаја произведени у временском распону од 

последњих деценијама 19. па све до краја 20. века, у стилским карактеристикама од историцизма, преко сецесије, ар декоа, функционализма, све до постмодерне. Пратећи материјал чине нацрти за намештај, књиге и табле мустри, фотографије, рачуни, захвалнице.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)