МИКРОБИТОМ ПРОТИВ ЗАГАЂЕЊА: Основаци из Раковице победници такмичења "Школе за 21. век"

Б.Б.

26. 11. 2021. у 13:42

ТИМ ученика ОШ "Ђура Јакшић" из Раковице победник је такмичења у програмирању које, у оквиру програма "Школе за 21. век", већ четири године организује Британски савет. Београдски основци су имали задатак да, уз примену микробит уређаја, реше проблеме из свог окружења.

МИКРОБИТОМ ПРОТИВ ЗАГАЂЕЊА:  Основаци из Раковице победници такмичења Школе за 21. век

Британски савет

Победнички пројекат "Паметна учионица са детекцијом загађења ваздуха" је показао како се могу пратити услови за одржавање наставе услед пандемије, али и како се може пратити контрола температуре, ниво осветљења у учионици уз постављлен аларм за случај потреса и детекцију загађења ваздуха.

Друго место је заузела ОШ "Раде Драинац" из Борче заузела је друго место са својим пројектом "Соларни покретни систем" који покушава да понуди могуће решење повећања ефикасности соларних плоча и на тај начин повећа производњу електричне енергије. На трећој позицији су се нашли ђаци ОШ "Јелена Ћетковић", који су се бавили повећањем безбедности и чувања личне имовине деце и њихових породица.

- Министарство је од почетка увидело значај програма "Школе за 21. век", чији је један од главних фокуса развијање корисних вештина код основношколца, али и обуке које укључују наставнике и директоре школа на подручју целе земље и региона - истакао је Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

- Пружајући подршку програму, чинимо искорак ка паметнијој будућности, за свако дете у Србији, јер је образовање и развијање нових вештина кључно за њихов развој као личности, али и грађана.

Заменик директора мисије Британске амбасаде у Београду Доминик Отвеј се захвалио се ђацима, наставницима и читавом образовном сектору на труду да свим дечацима и девојчицама помогну при развоју вештина неопходних за тржиште рада.

- Свако такмичење у кодирању је изузетна прилика да откријемо како микро:бит кодирање и вештине решавања проблема могу помоћи у подизању свести и инспирисати иновативна решења за важне глобалне проблеме, попут климатских промена - рекао је он.

У програм "Школе за 21. век" до сада је укључено више од 1.100 основних школа у Србији, а обуку из области развоја вештина критичког мишљења, решавања проблема и програмирања код ученика завршило је 4.400 наставника, док тренутно онлајн обуку похађа више од 1.100 просветних радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика