„ПРЕПОЗНАВАЊЕ“ ПО ПЕТИ ПУТ: Регионални уметнички пројекат у Краљеву (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

18. 11. 2021. у 12:30

ИЗЛОЖБА регионалног уметничког пројекта „Препознавање“ отворена је ове недеље у Народном музеју у Краљеву, који је био и домаћин резиденцијалног програма одржаног у Врњачкој Бањи и Краљеву 2020. године, чиме је и започето пето издање овог дугорочног пројекта.

„ПРЕПОЗНАВАЊЕ“ ПО ПЕТИ ПУТ: Регионални уметнички пројекат у Краљеву (ФОТО)

Фото: Ум. галерија

 Пројекат  је посвећен успостављању и промовисању партнерске сарадње галерија, музеја, кустоса и уметника у заједничком деловању на препознавању локалних уметничких сцена и видљивости савремене уметничке праксе у региону.

На изложби су заступљена дела  12 уметника: Ненад Димитријевић, Јелена Шалинић Терзић (Краљево), Милена Максимовић Ковачевић, Милка Жуњанин (Крушевац), Теодора ојиновић, Марко Јозовић (Чачак), Никола Марковић, Миљан Недељковић (Ниш), Свилен Стефанов, Богдан Александров (Бугарска), Тијана Вујовић,Зоран Живковић (Црна Гора).

- Установе, сарадници на актуленом пројекту су Уметничка галерија-Народни музеј Крушевац, као носилац пројекта, Галерија савремене ликовне уметности Ниш, Уметничка галерија „Надежда Петровић", Чачак, Народни музеј Краљево, Центар савремене умјетности Црне Горе, Подгорица, Уметничка галерија „Никола Петров" Видин - напомиње координатор пројекта Биљана Грковић, историчар уметности - музејски саветник у крушевачком музеју.

- „Препознавање 5“ је наставак дугорочног регионалног уметничког пројекта, који је до сада реализован кроз четири циклуса изложби од 2005. године до данас.

Међу бројним устновама културе које су учествовале у овом значајном пројекту су и претходих године били музеји из Пловдива, Софије, Никшића, Бара, Куманова.

Министарство културе и информисања у континтинуитету подржава „Препознавање“, чији стручни тим чине историчари уметности Биљана Грковић, Милица Тодоровић, Јулка Маринковић, Љубиша Симовић, Љиљана Караџић, Свилен Стефанов. Изложба ће, после Краљева, бити приређена у Уметничкој галерији у Крушевцу, од 21. децембра, и надаље, током 2022. године, у свим осталим установама сарадницима у пројекту „Препознавање 5“. 

          

БОНУС ВИДЕО:

Коју тајну крије манастир Арача?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

ЏУЛИЈУ РОБЕРТС НА ВИМБЛДОНУ НИКО НИЈЕ ПРЕПОЗНАО: Скроз се променила (ФОТО)