ГЉИВЕ СВЕДОЧЕ О ОТОПЉАВАЊУ: Стручњаци из Ћуприје, Ниша, Костолца и Власотинца пронашли још две врсте

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

15. 11. 2021. у 08:15

ОТКРИЋЕ веома ретких врста - батареа фалоидес и мириостома калиформе - које су чланови удружење гљивара и љубитеља природе "Горун" из Ћуприје и њихове колеге из Ниша, Костолца и Власотинца пронашли у шумама око града на Раваници веома је важно за микрофлору читаве Србије - сматра доктор микологије Душан Садиковић, научни сарадник Природно-математичког факултета у Нишу.

ГЉИВЕ СВЕДОЧЕ О ОТОПЉАВАЊУ: Стручњаци из Ћуприје, Ниша, Костолца и Власотинца пронашли још две врсте

Фото З. Глигоријевић

Реч је о гљивама које су на листи строго заштићених врста у нашој земљи, које нису карактеристичне за овдашње подручје. Батареу фалоидес су пронашли у Моравском парку, готово у центру града, што је осми налаз у Србији од када се прате гљиве, а мириостому калиформе на терену поред Велике Мораве.

- Батареа фалоидес је изразито медитеранска врста, која воли топле крајеве и песковито земљиште, па је њено појављивање у Србији знак да се наша клима дефинитивно мења.

Приметили смо да се овде јавља испод чемпреса, јер јој земљиште испод њега доста одговара, што се односи и на мириостому калиформу, која је строго заштићена врста у 12 европских земаља - наглашава Душан Вучић из гљиварског друштва "Ниш".

Радмило Пецић, Душан Садиковић, Душан Вучић, Фото З. Глигоријевић

Радмило Пецић, председник удружења гљивара и љубитеља природе "Горун", открива да су, по свему судећи, пронашли још једну строго заштићену врсту - што би био њен први налаз у Србији - али су за дефинитивну потврду потребне микроскопија, па чак и ДНК анализа.

- У оквиру пројекта "Пописивање ретких и заштићених гљива у општини Ћуприја", током последњих шест година, у овдашњим шумама смо открили 150 врста гљива. Циљ нам је да утврдимо које све гљиве расту у нашим шумама и да их пратимо. Ово је прво јесење истраживање, а изложбу гљива смо организовали на имању "Небеско брдо" у Паљану - закључује Пецић.

Јестиве и отровне двојнице

ГЉИВАРИ упозоравају на то да у ово доба године, поред бројних јестивих врста, расту и њихове отровне двојнице.

- Сада је најчешћа сунчаница, коју неискусни берачи могу да помешају са куштравом сунчаницом, која изазива гастроинтестиналне сметње. Сунчаницу одликује јака шара на дршци, док је њена двојница нема... Надаље, рујница испушта наранџасто млеко, док њена двојница, отровна млечница, има сок беле боје - прецизира Душан Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума