ЦЕО ГРАД У ЦРВЕНОМ: Према подацима Агенције, у Смедереву јуче забележено прекомерно загађење

Ј. И.

29. 10. 2021. у 07:39

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, ваздух у Смедереву је јуче био веома загађен. Концентрације суспендованих честица у ваздуху биле су два до три пута изнад максимално дозвољене границе.

ЦЕО ГРАД У ЦРВЕНОМ: Према подацима Агенције, у Смедереву јуче забележено прекомерно загађење

Фото Н. Ж.

Забележена вредност ПМ 10 честица јуче пре подне била је 139, а ПМ 2,5 честица 132 јединице, док је максимално дозвољена концентрација 50 микрограма по кубном метру.

У овим условима, препорука надлежних је да се не излази из куће, што посебно важи за старије особе и децу.

Иначе, подсетимо да је прошле седмице Удружење грађана "Тврђава" из Смедерева саопштило узнемирујуће податке о аерозагађењу. Наиме, анализе прашине која се ослобађа из процеса производње у железари "Хбис" показале су високе концентрације неколико канцерогених тешких метала - арсена, олова, кадијума, никла хрома, баријума, цинка, кобалта. Неки од њих, воде се као најтоксичнији и најканцерогенији метали ако се налазе у амбијенталном ваздуху у количинама које су анализом пронађене.

Са друге стране, такође прошле седмице, стигла је добра вест да је "ХБИС група Србија", власник Железаре у Смедереву, набавила нову аутоматску мерну станицу за мерење квалитета ваздуха која ће у наредна четири месеца бити постављена у насељу Радинац. Нова станица ће бити компатибилна са постојећом мерном мрежом Агенције за заштиту животне средине.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)