ОБОРИ СЛУТЕ ЗАРАЗУ: Фарма свиња задаје велике муке житељима Макове седмице надомак Суботице

Ј. ЛЕМАЈИЋ

28. 10. 2021. у 07:26

ИДИЛИЧАН живот на Маковој седмици, на ободу Суботице, окружен шумом и тишином, за мештане је постао неподношљив, јер се у њиховом комшилуку налази фарма свиња. Због ње становници Подгорске, Цељске и других улица већ годину не живе нормално, а ситуација је кулминирала недавно када су мртви прасићи бачени и остављени данима да леже и трлуле.

ОБОРИ СЛУТЕ ЗАРАЗУ: Фарма свиња задаје велике муке житељима Макове седмице надомак Суботице

Мелиндино двориште се граничи са фармом по којој свуде леже угинула прасад

Мештани већ годинама безуспешно покушавају да ступе у контакт са власником фарме, који не живи у њиховом крају већ ту само гради објекте и држи животиње. Исто тако обијају прагове ветеринарске и комуналне инспекције, које надлежности пребацују једни на друге. Али одговора и решења нема.

- Наше двориште у Цељској улици се граничи са фармом и ја речима не могу да опишем тај смрад који се одатле шири. Верујте, не могу дете да пустим напоље да се игра - прича нам Мелинда Станковић. - Бацају отпад и угинуле свиње, затровани су бунари. Не користимо ту воду за пиће, али њоме кувамо, купамо се... Шири се зараза, свраке надлећу са лешина, ово је ужасно и стварно нас је страх од заразе.

У комшилуку ове фарме живи велики број породица са малом децом, која морају да одрастају у оваквим условима.

- Мени сваког дана долази унук и уместо да се игра напољу ми га уводимо у кућу. Веш не можемо да простремо напољу од смрада и мува, све се увуче у њега - додаје комшиница Гордана Селма.

О проблему су обавестили и Савет МЗ Макова седмица, чији је председник Мирсад Налић одмах изашао у сусрет суграђанима.

- Ово је велики проблем у неколико околних улица. Позвао сам ветеринарску инспекцију, рекли су ми да није у њиховој надлежности, а комуналну инспекцију и полицију нисам могао да добијем, нико ми се није јавио. Желим само да се утврди чија је ово надлежност и да се проблем реши, да се утврди да ли овде може да се гради фарма и под којим условима, да се помогне људима - истиче Налић. - Тражим од надлежних да се овај проблем реши на цивилизован начин, јер није нормално да људи не могу из својих кућа да изађу од смрада.

ДА ЛИ ИМАЈУ ДОЗВОЛЕ?

Мештани тврде да фарма вероватно није регистрована, јер крај не испуњава потребне инфраструктурне услове - водовод и канализацију.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)