СЕЛЕ ФАРМУ ЈЕДИНО У ОБЕЋАЊИМА: Активисти "Еколошке иницијативе Темерин" упутили отворено писмо председнику општине

З. Рајић

25. 10. 2021. у 07:26

ГРАЂАНИ окупљени око "Еколошке иницијативе Темерин" упутили су отворено писмо председнику општине Младену Зецу, изражавајући резерву у вези са постизањем споразума о исељењу фарме свиња, чије затварање траже од 2014. године, а нарочито интензивно од 2018, кад је с проширеним капацитетом и повећаним загађењем почела да послује у оквиру аустријског холдинга "Герлингер".

СЕЛЕ ФАРМУ ЈЕДИНО У ОБЕЋАЊИМА: Активисти Еколошке иницијативе Темерин упутили отворено писмо председнику општине

Огромне количине изливног стајњака / Фото Зелена патрола

На званичној фејсбук-страници општине 14. октобра је објављена информација да је на састанку председника општине с министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и представницима фарме "Темерин аграр" договорено да ће се обори иселити најкасније до 20. децембра ове године.

- Наша група грађана је у вези с овим случајем досад послала огроман број дописа општинским службама и вама лично, па нас чуди да о наводном споразуму, као веома заинтересована страна, нисмо званично обавештени. Општинско руководство је прошле године громогласно најавило измештања фарме у року од шест месеци, од чега на крају није било ништа. То нас наводи на помисао да се поново прави рачун без крчмара и свесно замазују очи - поручили су активисти "Еколошке иницијативе".

Они су подсетили председника општине да је за решавање проблема са фармом свиња још на снази одлука СО о формирању радне групе, у којој је предвиђено да буду заступљени и грађани. Од прошлог месеца они протестују и на улици тражећи да се "Темерин аграр" стави под кључ због несносног смрада из обора и свакодневног изливања огромних количина течног стајњака надомак реке и парка природе Јегричка.

Коментаришући реакције грађана, Зец је за портал "Темерин инфо" рекао да је општина годинама покушавала да исели фарму, али да то није лак посао.

Фарма свиња надомак насеља / Фото Зелена патрола

- Увек сам говорио да фарма смрди, али не могу да гарантујем да нас то здравствено угрожава и да због ње, како неки суграђани покушавају да представе, оболевамо од рака - казао је председник општине.

НАДОКНАДА

НЕМАЊА Обрадовић из "Еколошке иницијативе Темерин" нагласио је да није довољно да се фарма само затвори, "јер се тиме неће, као чаробним штапићем, елиминисати бројне негативне последице настале дуготрајним загађивањем и тровањем".

- Учињена је огромна штета, укључујући и материјалну, која ће грађанима морати да се надокнади, и то у стопроцентном износу - указао је Обрадовић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)