ПОДРШКА ЗА ФАРМЕРЕ И ПЧЕЛАРЕ: Унапређење пољопривреде у Крушевцу

С. Бабовић

24. 10. 2021. у 13:56

ПОМОЋ у сточарској и пчеларској производњи пристигла је за 40 фармера и 30 пчелара у Крушевцу, а у пројекту који су реализовали Институт за крмно биље и локална самоуправа, град Крушевац уложио је пет милиона динара.

ПОДРШКА ЗА ФАРМЕРЕ И ПЧЕЛАРЕ: Унапређење пољопривреде у Крушевцу

Фото: ГУ Крушевац

Директор Института Зоран Лугић напомиње да је циљ пројекта који се односи на унапређење ове две производње да се знање што боље примени у пракси.

- Посебне олакшице од 10 одсто на већ постојеће субвенције, намењене су особама млађим од 40 година, као и женама које су се определиле за бављење пољопривредом - напомиње помоћник градоначелника Марко Кнежевић.

Фото: ГУ Крушевац

 

Градоначелница Јасмина Палуровић истиче да је цео пројекат одржив, што оправдава чињеницу да се одвија већ пет година и додаје да очекује наставак успешне сарадње и субвенционирање пољопривреде и остајање младих на селу. Град помаже финансијски, док Институт учествује са стручним саветима.

Стручњаци Института за крмно биље анализирали су 120 узорака земљишта и већини фармера је након анализе земшљита и сточне хране, препоручена промена сетвене структуре. Пољопривредницима је подељен и репроматеријал, семе и минерално ђубриво.

Фото: ГУ Крушевац

 

На пчеларским газдинствима анализирани су узорци меда неопходни за декларисање. Такође, препоручена им је сетва једногодишњих и вишегодишњих медоносних врста, као и садња вишегодишњих дрвенастих медоноша.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ПРШТИ ОД ЗДРАВЉА: Кисели купус је традиционална салата, али и сировина за многе специјалитете

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)