СЈАЈАН ПРОЈЕКАТ: "Дигитална експедиција" стиглa међу Суботичане

Ј.Л.

23. 10. 2021. у 14:42

КАРАВАН "Дигитална експедиција" стигао је данас на своју десету станицу – Суботицу. Суботичани данас и сутра имају прилику да се упознају са свим што носи дигитални простор

СЈАЈАН ПРОЈЕКАТ: Дигитална експедиција стиглa међу Суботичане

FOTO: Promo

Током каравана, који је иницирала премијерка Ана Брнабић, стручна лица грађанима су објашњавала како да користе електронске јавне услуге које су доступне на сајту еУправе, принципе електронске трговине и основе безбедног коришћења друштвених мрежа.

- Овај сјајан пројекат кренуо је у августу из Београда, а Суботица је једна од локалних самоуправа где ће грађани имати прилику да се упознају са кључним дигиталним вештинама, радом еУправе, дигиталном трговином  и основама безбедности И дигиталне писмености, кроз разговоре и радионице са експертима - казао је Срђан Самарџић, члан Градског већа за привреду, захваливши се организаторима што Суботичани имају могућност да учествују у оваквом виду едукације.

- Да би грађани остварили пуну корист од веома брзе и ефикасне дигитализације, треба да научимо како да купујемо и продајемо путем интернета, али И да наши најмлађи који интензивно користе све могућности дигиталних технологија да науче да то чине на безбедан начин.

По речима Биљане Барошевић, помоћнице министарке, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, захваљујући залагању председника Александра Вучића, Србија је остварила напредак у многим областима, међу којима је и област дигитализације.

- Препознајући значај дигиталних вештина, писмености и безбедности Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржало је иницијативу премијерке Ане Брнабић и узело учешће у реализацији овог пројекта значајног за све грађане Србије. Циљ Министарства, у складу са кампањом „Србија без баријера“, је да обезбеди једнаке услове за све грађане и живот без баријера, чему свакако доприносе иновативне активности, као што је караван „Дигитална експедиција “ - објаснила је Биљана Барошевић.

Међу партнерима каравана „Дигитална експедиција“ је Програм Уједињених нација за развој –УНДП, који уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи пројекат „Нове вештине за нове индустрије – Национални програм преквалификација за ИТ“ са фокусом на преквалификације за ИТ сектор за незапослена лица, укључујући и посебну иницијативу за унапређење дигиталне писмености и дигиталних вештина старијих грађана и грађанки. Посебан програм дигиталне писмености за старије биће пилотиран у 20 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старих широм Србије.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)