ПОЧАСТ ЛЕГЕНДИ САБОРА У ГУЧИ: Драгачевци предлажу да Никола Стојић добије улицу у престоници трубе

В. ИЛИЋ

23. 10. 2021. у 08:25

УДРУЖЕЊЕ "Наше Драгачево" и асоцијација која окупља самоуке сликаре и вајаре из овог дела Србије су прикупили 400 потписа и покренула иницијативу да део улице Богдана Капелана у Гучи понесе име једног од оснивача Сабора трубача - Николе Нике Стојића - који је преминуо прошле године.

ПОЧАСТ ЛЕГЕНДИ САБОРА У ГУЧИ: Драгачевци предлажу да Никола Стојић добије улицу у престоници трубе

Никола Стојић, Фото В. Илић

Драгачевци у образложењу ове иницијативе наводе да је он оставио дубок траг у историји, а први потписник иницијативе је књижевник, истраживач и сликар Јовиша Славковић, Стојићев најбољи пријатељ и најближи сарадник.

- Ово је само један од начина да се Гуча и Драгачево на достојан начин одуже свом великану који је читав свој живот и стваралаштво посветио родном крају. Његово непролазно дело живи вечно, па се надамо да ће одборници Скупштине општине у Лучанима имати разумевања за поднету иницијативу - наведено је у саопштењу поменута два удружења.

Прослава освајања "Златне трубе" 1962, Фото Архива

Предлагачи наводе да је Стојић рођен 4. фебруара 1930, осмолетку је завршио у родној Гучи, Гимназију у Чачку, а студије српског језика и књижевности на Универзитету у Београду. Радни век провео је у завичају, као професор и директор у овдашњој осмолетки, те челник гучанског Дома културе. Са неколицином културним прегалаца, као млад интелектуалац, 1961. је покренуо манифестацију Драгачевски сабор трубача.

Био је изузетно плодан аутор, који је потписао више од 70 књига поезије, прича, монографија, лексикона, а сарађивао је и са десетинама часописа и новина. Поред књижевности, бавио се скулптуром и вајањем - поштован широм Србије и бивше Југославије.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)