НОВО РУХО: Објекат Дома здравља "Нови Сад" на Лиману од сутра поново прима пацијенте

Novosti online

22. 10. 2021. у 20:31

РЕКОНСТРУКЦИЈА зграде Дома здравља „Нови Сад“ на Булевару цара Лазара је заједнички пројекат Града и Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.

НОВО РУХО: Објекат Дома здравља Нови Сад на Лиману од сутра поново прима пацијенте

Фото: Ж. Кнежевић

Ради се о највећем објекту те установе, површине 9.294 метра квадратна, са највећом фреквенцијом посета пацијената, у њему ради укупно 362 здравствена радника и сарадника а заступљене су све службе и дијагностичка подршка. 

Реконструисани објекат Дома здравља „Нови Сад“ на Лиману, заједно са директорком Републичког фонда за здравство Сањом Радојевић обишао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је истакао да је отварање реконструисане амбуланте историјски догађај, а да осмеси и речи захвалности запослених у овом објекту представљају најбољу потврду о значају посла који је урађен.

- Дана, 23. октобра 1978. године отворен је овај објекат Дом здравља, а данас после 43 године он добија ново рухо. Ми смо свесни да поред свих грађевинских радова и опреме, срце система ипак представљају људи који у њему раде и ја имам потребу да им се захвалим за све што раде. Никада се нису жалили, ни када смо се сви заједно суочавали са изазовима у организацији рада за време пандемије корона вируса, а без највећег објекта Дома здравља. Мислим да данас имамо најлепши објекат Дома здравља у Србији, па чак и у региону. Хвала председнику Републике Србије. За овај пројекат смо добили средства из републичког буџета, а трудили смо се да као Град будемо солидарни партнер и финансирамо све оно што је потребно. Ово је велики дан за Нови Сад, реализовали смо инвестицију од скоро милијарду динара, али сваки динар који је дат за здравље наших грађана има смисла и није узалудан – изјавио је градоначелник Вучевић.

Директорка Републичког фонда за здравство Сањом Радојевић је нагласила да је фасцинирана изгледом објекта и енергијом, оптимизмом и топлином запослених. Према речима директора Дома здравља „Нови Сад“ Веселина Бојата сви који су учествовали у реализацији овохг пројекта водили су се идејом о бољем јавном здравству, бољим условима и доступности свима.

- Наше окупљање овде је знак да је брига о здрављу грађана непрекидна и да у њој морамо увек излазити као победници. Отуда поред овог објекта и Алмашка, Адице и Видовданско насеље. Отуда добро организован Ковид центар, шест нових ултразвучних апарата и отуда је и овај објекат добитник награде за највећу енергетску ефикасност – рекао је Веселин Бојат.

Лимански објекат Дома здравља “Нови Сад” почиње да ради сутра, од 8 до 14 часова примаће грађане старије од 65 година који ће имати прилику да ураде превентивне прегледе код лекара опште праксе, измере висину крвног притиска и ураде комплетну крвну слику и анализу нивоа шећера у крви, а од понедељком све службе раде пуним капацитетом.

Небојша Зеленовић, некадашњи градоначелник Шапца, позвао је данас грађане да протестују против реконструисаног Дома здравља на Лиману и лошег стања у здравству, у које је управо власт, која је наследила опустошену земљу од претходног режима, почела да улаже.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић прокоментарисао је овај потез од стране Зеленовића на отварању рекоструисаног Дома здравља на Лиману, који ће прве пацијенте примити већ сутра и у који је уложено милијарду динара.

- Мислим да је легитимно право сваког грађанина да протестује, само не разумем против чега ће они сутра да протестују. Ја никада не бих као политичар смео да протестујем испред ових људи, заиста бих добро размислио. Можда би господин Зеленовић требао да се запита шта је урадио за свој град и да ли је направио довољан број домова здравља у свом Шапцу, у каквом је стању била болница током његовог мандата - навео је први човек Новог Сада.

Вучевић је истакао да зна да ће сутра на протест доћи и људи који су некада били на челу Новог Сада.

- Било би фер да су они реконструисали Дом здравља на Лиману ИВ ми би данас могли да завршимо већ Ново насеље. Понављам, свако има право да протестује, али да на Дан ослобођења у Другом светском рату протестујете против људи који су осамнаест месеци на фронту, ја ћу се чудом чудити ко сутра дође на тај протест. Да сам господин Бојат ја бих сутра изашао пред њих и позвао их да под епидемиолошким мерама уђу и погледају против чега протестују - нагласио је градоначелник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)