МОБИЛНЕ БРАНЕ: У Бачкој Паланци одржана вежба подбране од поплава

Љ. П.

22. 10. 2021. у 16:06

У БАЧКОЈ Паланци данас је приказана вежба одбране од поплаве коју су заједнички организовали ЈВП „Воде Војводине, ВД „Дунав“ А. Д. Бачка Паланка и представници локалне самоуправе.

МОБИЛНЕ БРАНЕ: У Бачкој Паланци одржана вежба подбране од поплава

Фото Воде Војводине

Циљ вежбе, којој су присуствовали директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић, председник Oпштине Бачка Паланка, Бранислав Шушњица и директор ВД „Дунав“ А. Д. Бачка Паланка, Горан Радишић је адекватна припрема за спровођење одбране од поплава, као и обука кадрова који до сада нису имали прилику да учествују у спровођењу одбране.

Директор ЈВП „Воде Војводине“, Срђан Кружевић, рекао је да је једна од најважнијих делатности предузећа, управо одбрана од унутрашњих и спољних вода, те да се данас први пут у једној званичној вежби користе мобилне бране као вид најсавременије опреме коју користе све модерне државе.

Фото Воде Војводине

- Мобилне бране у дужини од 3,7 километара и још вредне опреме за одбрану од поплава, добили смо захваљујући покрајинским секретаријатима за пољопривреду и регионални развој. Њихова предност у односу на заштиту џаковима огледа се пре свега у уштеди времена и броју људи. Тих 3,7 километара, двадесеторо људи може поставити за четири дана, а за исту дужину уколико се користе џакови потребно је 18 дана, по 20 сати рада - прецизирао је Кружевић.

Осврнуо се и на одбране од поплава у протеклом периоду које смо успешно спроводили, али је и напоменуо да са воденом стихијом увек треба бити опрезан.

Вежба је симболично демонстрирана код „Споменика жртвама одбране од поплава“ који је подигнут након 1965. године, а били су присутни и представници сектора за ванредне ситуације из Бачке Паланке и околних општина, средњошколци, као и неколико десетина грађана како би се и сами упознали са оваквим догађајима, а у случају потребе и учествовали у њима.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)