ОДНОСЕ ЛЕШИНЕ ДА СПРЕЧЕ ЗАРАЗЕ: Општина Шид коначно решава велики проблем уклањања животињског отпада

С. КОСТИЋ

21. 10. 2021. у 10:10

КАКО би спречила одлагање животињског отпада на непрописним местима, захваљујући Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управи за ветерину, Општина Шид ће ових дана потписати нови Уговор о уклањању животињског отпада са територије ове општине.

ОДНОСЕ ЛЕШИНЕ ДА СПРЕЧЕ ЗАРАЗЕ: Општина Шид коначно решава велики проблем уклањања животињског отпада

Грађани ће животињски отпад пријављивати комуналном инспектору, Фото С. К.

Овај уговор омогућиће да животињски отпад буде уклоњен чим грађани пријаве.

Одлагање животињског отпада представља највећи проблем у Сремском округу, а локалне самоуправе већ годинама раде на решавању овог дугогодишњег проблема. Чишћење дивљих депонија, санирање постојећих, изградња сточних јама, набавке већег броја контејнера, све то није довољно, јер је потребно подићи свест о значају очувања животне средине и правилног одлагања отпада.

Фото Д. Дозет

Највећи проблем је у сеоским срединама, када у домаћинству угине животиња, тада несавесни грађани угинулу животињу често оставе на некој дивљој депонији, што може да доведе и до још веће катастрофе, односно заразе. Општина Шид, која има повећи сточни фонд, да се не би сусретала и са овим проблемима, спречиће непрописно одлагање животињског отпада.

- По новом Уговору који ће бити закључен, сви грађани општине који имају животињски отпад пријављиваће га директно председницима месних заједница у својим насељеним местима. У Шиду грађани ће животињски отпад пријављивати на број телефона 022-712-122 или комуналном инспектору - каже председник општине Шид Зоран Семеновић, додајући да ће после пријављивања животињског отпада "Енерго зелена" у најкраћем могућем року доћи да однесе угинуле животиње у спалионицу.

Како наглашава први човек општине Шид, грађани неће сносити никакве трошкове током одвожења животињског отпада које се финанира из буџета Општине Шид.

Међу малобројнима

ШИДСКА општина, једна је од малобројних општина у Србији која је обезбедила одношење животињског отпада с циљем спречавања његовог бацања на непрописана места, стварања зараза, дивљих депонија и с циљем очувања животне околине.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)