БРАНИЧЕВО ПАМТИ ЖРТВЕ ИЗ КРАЉЕВА: У Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена меморијална изложба

Д. НОВКОВИЋ

21. 10. 2021. у 08:10

ПОЖАРЕВАЧКА Галерији савремене уметности је домаћин изложбе "Култура сећања - ко не памти, изнова проживљава", са документима и фотографијама стрељаних у Краљеву током октобра 1941.

БРАНИЧЕВО ПАМТИ ЖРТВЕ ИЗ КРАЉЕВА: У Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена меморијална изложба

Фото Д. Новковић

Јер, међу страдалима је било и људи из Браничевског округа, а поставку су заједнички приредили историјски архиви и народни музеји из Пожаревца и Краљева - поводом обележавања 80 година од трагичног догађаја који је трајао од 15. до 20. октобра.

- На овој изложби, у чијем називу је стих из песме "Слобода" Бранимира Џонија Штулића, уз архивска документа су представљене и тематске слике уметника са простора бивше Југославије. Почели су да их раде почев од обележавања три деценије злочина у Краљеву, све до деведесетих година, када су, због нове идеологије, таква обележавања постала непожељна - објашњава Сузана Новчић која је, уз Мирјану Севић и Силвију Краковић, ауторка изложбе.

А, међу жртвама је било и седморо из Пожаревца, те двоје из Великог Градишта. Најмлађи је био ваздухопловни наредник Радован Павловић (25), а најстарији Светислав Васић (44), економ у краљевачкој Пољопривредној школи у Краљеву. Остали су били лимар, ложач, радник, инжењер, ковач и бравар. Три године касније, током ослобађања града на Ибру, страдали су борци из Кучева, Драгослав Лазић (24) и Милисав Павловић (23), те Јулка Павловић (44), домаћица из Пожаревца.

Фото Д. Новковић

Масовним стрељањима у Србији, у октобру 1941, претходила је злогласна "Наредба број 888" немачког генерал-фелдмаршала Вилхелма Кајтела, шефа војне команде Вермахта, да се за једног убијеног немачког војника стреља 100, а за рањеног 50 талаца. Осим у Краљеву, прве ратне године у тадашњој Југославији, масовни злочини су забележени још у Мачви и у Крагујевцу.

Зборник идентитета стрељаних

У ГАЛЕРИЈИ краљевачког Народног музеја је промовисано треће издање књиге Силвиије Крејаковић "Идентитети жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941", коју је објавио Музеј жртава геноцида у Београду. - Уместо политичке употребе и "лицитирања" бројем убијених и именима жртава, књига је истраживачки резултат који одликује прецизност у утврђивању чињеница, околности и контекста - наглашава академик Љубодраг Димић, рецензент студије.  Г. Ћ.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)