ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ПРЕДАВАЊЕ: У зрењанинском Музеју предавање и промоција историјске књиге

Б. Г.

20. 10. 2021. у 13:20

ЗРЕЊАНИНСКИ Музеј у понедељак, 25. октобра, од 19 часова биће поприште историје, уз предавање „Срби у Угарској пре Велике сеобе“ и промоцију књиге „Пут документа“ у издању Архива Војводине, коју су приредили Зоран Стевановић и Весна Башић, а предавање о Србима на територији Војводине пре Велике сеобе 1690. године одржаће Борис Стојковски, ванредни професор Универзитета у Новом Саду.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ПРЕДАВАЊЕ: У зрењанинском Музеју предавање и промоција историјске књиге

Фото: Музеј Зрењанин

Књига „Пут документа“ својеврстан је архивски приручник у коме се, поред осталог, говори и о најстаријим документима које чува Архив Војводине, док предавање, на основу примарних историјских извора, докумената, реконструише податке о српском народу у Јужној Угарској, која је махом територија данашње Војводине, пре Велике сеобе 1690. године.

Посебна пажња посвећена је најугледнијим српским великашима, као најистакнутијим представницима Срба у Угарској у позном средњем веку, као и српској култури и духовности на простору југа Угарске.

Проф. др Борис Стојковски, ванредни професор историје средњег века на Филозофском факултету у Новом Саду, бави се историјом данашње Војводине у средњем веку, угарско-византијским односима, историјом цркве, исламским светом и његовим везама са средњовековном југоисточном Европом, а члан је спољног тела Мађарске академије наука за истраживаче ван Мађарске и још низа стручних удружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)