ВРАЊЕ У ЗНАКУ БОРИНОГ ФЕСТИВАЛА: Борини дани под слоганом „Од Софке до Нејре”

Ј. С.

19. 10. 2021. у 10:44

ПОД слоганом „Од Софке до Нејре” у Врању ће од 22. до 28. октобра бити одржани 41. Борини позоришни дани.

ВРАЊЕ У ЗНАКУ БОРИНОГ ФЕСТИВАЛА: Борини дани под слоганом „Од Софке до Нејре”

Позориште

Под слоганом „Од Софке до Нејре” у Врању ће од 22. до 28. октобра бити одржани 41. Борини позоришни дани. Селектор овогодишњег фестивала Слободан Савић у такмичарски део уврстио је седам позоришних комада, кроз чију призму се недвосмислено приказују мушко – женски односи унутар и изван брака, преиспитивање улоге породице у друштву, положаја жене, као и друга питања у светлу социјалне и родне неравноправности, накарадног друштвеног и политичког система вредности, каријеризма, новог капитализма и неоробовласништва.

Прве вечери фестивала на програму је Нечиста крв, Народног позоришта из Београда, у режији Милана Нешковића. У суботу, 23. октобра, је комад Пучина, по тексту Бранислава Нушића, у извођењу глумаца београдског ЈДП-а и у режији Егона Савина. Трећег дана фестивала љубитељи позоришне уметности моћи ће да погледају представу Ана Карењина, Новосадског позоришта, по мотивима истоименог дела Лава Николајевича Толстоја, а у режији Дејана Пројковског. У понедељак, 25. октобра, Градско позориште Семберија из Бијељине извешће комад Иваново самоубиство, рађен по мотивима Чехова, у режији Давида Алића.

У уторак, 26. октобра, глумци београдског Атељеа 212 представиће се позоришним комадом 64 Тене Штивичић, у режији Алисе Стојановић. Претпоследњег дана фестивала на програму је представа Ако дуго гледаш у понор, Регионалног позоришта Нови Пазар, рађена по роману Енеса Халиловића, а у режији Златка Паковића.

Последњег дана фестивала, 28. октобра, биће уручене награде Борисав Станковић за најбољу представу по оцени жирија, најбољу мушку и женску улогу, као и за најбољу драматизацију, драматургију или адаптацију. Такође, биће проглашена најбоља представа по оцени публике, која од ове године носи име дугогодишњег директора врањског позоришта Радослава Радивојевића. У част награђених наступиће ансамбл Народног позоришта у Приштини представом Плацебо, по тексту Александра Југовића, а у режији Исидоре Гонцић. Покровитељи фестивала и ове године су Град Врање и републичко Министарство културе и информисања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)