СУД “ОДБЛОКИРАО” ДЕПОНИЈУ КОД СЈЕНИЦЕ: Мештани са обронака Златара најављују блокаду пута

Н. Кочовић

17. 10. 2021. у 15:51

ОСНОВНИ суд у Сјеници наложио је да се са дивље депоније Говеђак уклоне ланци и катанци чиме је омогућено одлагање отпада из те пештерске вароши и поред оштрог негодовања и протеста житеља неколико села са обронака Златара.

СУД “ОДБЛОКИРАО” ДЕПОНИЈУ КОД СЈЕНИЦЕ: Мештани са обронака Златара најављују блокаду пута

Фото Н. Кочовић

Житељи Гоња, Лопижа, Доњег и Горњег Горачића, Аљиновића и других села уз магистрални пут Сјеница – Нова Варош, како кажу, прошлог викенда блокирали су улаз у депонију јер, како су рекли, локална самоуправа Сјенице није испунила нити једно обећање дато пре шест месеци.

Они су тврдили да депонија, и поред обећања и судског договора, није санирана, култивисана и затворена, већ да се стање погоршало, да се на њој одлаже кланични отпад, а пале се и гуме.

Фото Н. Кочовић

Tekst potpisa

Локална самоуправа је на блокаду реаговало подношењем пријава, а Основни суд је наложио да се са улаза уклони катанац, после чега су камиони ЈКП “Врела” почели да довозе смеће.

Фото Н. Кочовић

- Не миримо се са таквом одлуком, прекршени су сви закони, одлуке и решења тог истог суда, али и Министарства за заштиту животне средине. И ми смо припремили кривичне пријаве против председника Општине и свих одговорних у локалној самоуправи, али и Суду. Поред тога, озбиљно размишљамо и о блокади магистралног пута Сјеница – Нова Варош, више немамо куд, дотерани смо до зида, нема нам живот поред ове еколошке бомбе – прича Небојша Васојевић из Доњег Горачића.

Фото Н. Кочовић

У локалној самоуправи Сјенице су у више наврата навели да је проблем депоније Говеђак наслеђен, да траје деценијама и да је превелики како би га сами решили.

- Неопходна нам је помоћ Министарства за заштиту животне средине и у току је израда пројекта санације депоније. Решење је отварање регионалног рециклажног центра у Новој Вароши – објашњавао је председник Општине Сјенице Муниб Мујагић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)