АНА БРНАБИЋ У УЖИЦУ: Отворен караван Дигиталних вештина

Танјуг

16. 10. 2021. у 14:15

КАРАВАН дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција“ овог викенда борави у Ужицу, а отворила га је председница Владе Ана Брнабић на чију иницијативу је и покренут.

АНА БРНАБИЋ У УЖИЦУ: Отворен караван Дигиталних вештина

Фото: Принтскрин РТС

Ужице је девети од 16 градова у Србији у којима грађани могу да се упознају како се долази до одређених информација, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.

Брнабић је овом приликом истакла да је пре 10 година половина становништва Србије била електронски писмена, али да се у тој области доста напредовало.

- Трансформацијом државне управе желимо да будемо права услуга какву грађани Србије заслужују. Много смо урадили у техничком делу да постанемо сервис грађана, али смо схватили да би то функционисало морамо да упознамо грађане шта им се све нуди, зато смо кренули са караваном Дигитална експедиција- навела је Брнабић.

- Она је објаснила да ће се током каравана грађани упознати са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа и осталим погодностима дигиталног простора- рекла је Брнабић.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да су дигиталне вештине значајне не само за свакодневну комуникацију и лични развој грађана Србије, већ и за развој дигиталног пословања и предузетништва и укупан економски раст.

- Дигитално предузетништво је база дигиталне економије и неопходно је да свако добије шансу да искористи нове могућности дигиталног доба. Схватили смо колико је дигитална писменост кључна за успостављање свакодневних послова.

Од почетка пандемије електронска трговина у Србији повећана је за 300 одсто, а то не би било могуће да телекомуникациона инфраструктура није била изграђена- истакла је Матић.

Матић је навела и да се ове године завршава пројекат Повезане школе, којим ће свих 1800 школа у земљи имати изграђену локалну рачунарску мрежу, а најавила је и дигитализацију на руралном подручју.

Она је додала да иако ова предузећа чине тек нешто више од петине укупног броја ИТ фирми, управо она према приходима, запосленима, капиталу и добити носе две трећине целокупне пословне активности домаћег ИТ сектора.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да грађани сада имају прилику да одређене обавезе, које су пре захтевале много више времена и чекања у редовима, обаве у неколико кликова.

Нагласила је да ће кроз овај пројекат посебан фокус бити на дигиталном описмењивању старих, односно обукама у геронтолошким центрима и домовима за старе, јер су они током пандемије, како је оценила, показали одговорност и током изолације прихватили технолошке иновације за комуникацију.

- Опремили смо све геронтолошке центре са адекватном технолошком опремом која је омогућила онлајн комуникацију корисника домова са својим најближима што је значајно повећало квалитет њиховог живота. Сада покрећемо програм дигиталне едукације најстаријих грађана и пилот пројекат ће се спроводити у 20 геронтолошких центара уз подршку УНДП- најавила је Кисић Тепавчевић.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић истакла је значај Дигиталне експедиције и позвала све Ужичане да узму учешће у каравану ,а за додатне информације да се јаве локалној самоуправи за помоћ.

Караван ће посетити још седам градова у Србији где ће грађани такође моћи да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21.века.

Овај пројекат спроводи се уз подршку Министарства за трговину, туризам и телекомуникације, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу, а у партнерству са програмом „Нова писменост“ који реализују УСАИД, Пропулсион и УНДП.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)