ЂАЦИ "ПРАШЕ" РОК ХИТОВЕ: "Нови талас" у осмолетки "Бранко Радичевић" из Оџака

Зоран Рајић

16. 10. 2021. у 09:12

ОСМОЛЕТКА "Бранко Радичевић" у Оџацима издваја се и по томе што се овде дечја песмица "Лако је пруту да се соколи" пева у рок-маниру, а својеврсна химна школе је "Не спавај, мала моја, музика док свира".

ЂАЦИ ПРАШЕ РОК ХИТОВЕ: Нови талас у осмолетки Бранко Радичевић из Оџака

Фото П. Дукић

Обе песме су на репертоару "Новог таласа" - јединственог школског рок-састава у Србији, којим руководи учитељ - рокер Мирко Миљковић. Чланови бенда оформљеног лане су тадашњи ученици другог разреда Лазар Станковић (бубњеви), Нађа Ћирић (бубњеви и вокал), Дуња Драгосавац (гитара) и Бојан Радујко (вокал), као и "четвртак" Вук Радовановић (гитара).

- Идеја је проистекла из мог бављења музиком, јер сам као ученик шестог разреда, са другаром из комшилука и једним старијим дечком, фасциниран концертом "Бијелог дугмета" 2005. на београдском Хиподрому, на који ме је одвео отац, формирао састав "Дугмићи"  - објашњава Миљковић који је и соло гитариста у оџачком бенду "Фелдмаршал".

Креативни учитељ води и хор нижих разреда ОШ "Бранко Радичевић", са којим је лане снимио спот за песме "Тата и мама" и "Неукусу треба рећи не", групе "Дисциплина кичме", као подршку за оздрављење лидера овог састава Душана Којића Које. Уследио је и видео-клип са једним од хитова "Пинк Флојда".

- Бенд је овог лета наступио на Мото-сусрету и манифестацији "Црвенокоса богиња" , а изводи песме "Бијелог дугмета", "Индекса", Здравка Чолића, "Гаравог сокака", "Галије", ЕКВ - набраја Миљковић и истиче да га није изненадио таленат ђака, већ количина њихове жеље да се баве рок-музиком.

Јер, до тада нико од њих није имао додир са овом врстом уметности, па им је учитељ, уз помоћ пријатеља, обезбедио прве инструменте на којима су вежбали једном или два пута седмично. После су помогли и родитељи, па деца сада вежбају и по кућама...

Подршка

О ОЗБИЉНОСТИ рада са малим рокерима сведочи и податак да их свирању и певању подучавају искусни гитариста и бубњар Немања Савић и Боривоје Јанаћковић, професорка певања у музичкој школи "Петар Коњовић" у Сомбору Ивана Јовановић, те чувени гитарски дуо Младен Пецовић и Немања Каначки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)