ТРАДИЦИОНАЛНИ ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ "ЛАЗАР ВУЧКОВИЋ": Манифестација која чува српку реч тамо где је најугроженија

Д.Зечевић

15. 10. 2021. у 21:26

У ОРГАНИЗАЦИЈИ “Панораме -Јединства” новинско издавачке куће са Косова и Метохије протекла два дана (у четвртак и петак) одржани су дводневни традиционални песнички сурети “Лазар Вучковић”.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ ЛАЗАР ВУЧКОВИЋ: Манифестација која чува српку реч тамо где је најугроженија

Фото: В. Ц.

Песнички караван са петнаестак песника походио је Горње село крај Призрена родни крај песника и новинара по којем манифестација носи име, новобрдску општину али и Грачаницу.

Манифестација је отворена након полагања венца на гроб Лазара Вучковића у селу крај Призрена а песнички час је одржан испред његове куће у присуству породице и пријатеља.

- Задовољсво је слушати песнике овде испред родне куће настрадалог песника и новинара “Јединства” где су дух и траг његовог стваралаштва најприсутнији. На жалост отишао је прерано и није завршио своје “певање” до краја, али је у свој овоземаљски круг оставио занчајно дело у историји савремене српске поезије- истакла је директорка и уредница Панораме Јединства Рада Комазец која је додала да се Вучковић појавио као покретачки дар који је изменио и дух и естетику тадашње српске поезије на Косову и Метохији.Ови сусрети, додала је Комазец, чувају српски идентитет и српску реч овде где је најугроженија а то је на Косову и Метохији.

- Уколико желимо да изградимо себе и свој став о животу морамо да имамо темеље, а Срби имају чврсте темеље управо овде на светој земљи која није само колевка српске државе и цркве већ је и поестка постојбина српског народа -казала је Комазец отварарајући овогодишње песничке сусрете.Иначе, манигестација која траје више од пола века заршена је у грачаничком Дому културе док је посебно емотивно било дружење песника и ученика у новобрдском крају.

Награда Братиславу Бати Милановићу

На централној манифестацији песничких сусрета у Дому културе у Грачаници додељена је овогодишња награда “Лазар Вучковић” која је припала Братиславу Бати Милановићу песнику из Београда за поему “Једна глава” објављена у часопису Стремљена .

-Поема обједињује бројне фигуре и топониме који се преплићу са песничким сликама а говоре у прилог дубоке утемељености у српско национално и историјско биће - наведено је у образложењу жириј поводомовогодишњег добитника престижне песничке награде.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)