"ПОЗДРАВ" ЗА ДВА ВЕКА ТРСТЕНИКА: Дејан Миљковић сакупио на стотине разгледница о градићу на Морави

Софија Бабовић

16. 10. 2021. у 06:21

НА стотине разгледница Трстеника, које сведоче како се тај градић на Западној Морави мењао и развијао у претходна два века сакупио је Трстеничанин Дејан Миљковић.

ПОЗДРАВ ЗА ДВА ВЕКА ТРСТЕНИКА: Дејан Миљковић сакупио на стотине разгледница о градићу на Морави

КОЛЕКЦИЈА Градић на разгледницама, Фото Музејска збирка

Од старог Гвозденог моста, основних школа, Цркве Свете Тројице, до првих вишеспратница соцреализма могу се погледати у јединственој Миљковићевој колекцији, које су освануле на изложби "Трстеник на разгледницама" у простору Музејске збирке.

- Био сам подстакнут јубилејем, 60. годишњицом постојања Народног универзитета и у договору с пријатељима из те институције, настала је једна носталгична изложба - каже страствени колекционар трстеничке прошлости, Миљковић.

- Разгледнице прате и интересантне приче, без којих би поставка била донекле штура.

ИДЕЈА Дејан Миљковић, Фото Музејска збирка

Миљковић од 1986. прикупља разглединице које приказују Трстеник. На многима је реч без које се до појаве "паметних" телефона није могло замислити ниједно јављање из другог града - "поздрав". Међу разгледницама су и оне које сведоче о градићу кога више нема или илуструју настајање "нових" здања.

- Посебан куриозитет представља разгледница, једна од првих уопште на територији Србији, са фотографијом Цркве Свете Тројице без саграђеног звоника, што је датира негде између 1900. и 1903. - напомиње историчарка Јелена Вукчевић из Музејске збирке.

Међу симболима Трстеника, како се види у поставци су и стари Гвоздени мост (1899-1999), више пута рушен и обнављан: српска војска га је 1915. дигла у ваздух како би успорила напредовање аустроугарске војске, а потом је обновљен кроз ратну реперацију 1922. У прошлост је отишао у НАТО бомбардовању, 30. априла и 1. маја 1999, а наредне године подигнут је потпуно нов..

ПОСТАВКА Велико интересовање грађана, Фото Музејска збирка

Дугачак списак у каталогу

ПРЕДСТАВЉЕНО је и реиздање атељеа "Филимир" које показује цркву, основну школу, манастир Љубостињу, Главну улицу, здања попут Основне банке, Колоније, издања Фото-клуба Трстеник, стари и нов синдикални дом, Кућу Катића, зграду Железичке станице, дугачак је списак са необичне поставке коју прати каталог.

Панорама

КОЛЕКЦИОНАР је успео да дође и до фотографија основних школа, предратних панорамских разгледница, које указују како се Трстеник измештао од 1832. Пригодне разгледнице посебна су атракција: на њима су сећања на Раку Љутовца, првог човека на свету који је оборио авион из топа, успомена на подвиг Милоша Митровића из ПСД "Љуктен", који је освојио врх Елбрус 2007.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)