КИША ПРЕКИНУЛА СЕТВУ У НЕГОТИНУ И КЛАДОВУ: Наставак пољопривредних радова диктирају временске прилике

С.М.Ј.

11. 10. 2021. у 13:40

ОВОГ викенда киша је прекинула јесењу сетву у општинама Неготин и Кладово, у којима су ратари засејали тек 10 до 15 одсто планираних површина.

КИША ПРЕКИНУЛА СЕТВУ У НЕГОТИНУ И КЛАДОВУ: Наставак пољопривредних радова диктирају временске прилике

Фото: С.М.Ј.

Само за последња три дана измерено је 50 литара падавина по метру квадратном, па ће наставак пољопривредних радова у Неготинској крајини, Кључу, али и у борском и мајданпечком крају диктирати временске прилике.

- Оптимални рок за овогодишњу јесењу сезону почео је 5. октобра, па су пољопривредници имали тек неколико дана да почну са сетвом озимог јечма, који се први сеје. У општинама Борског округа планирано је да се ове јесени засеје 3.801 хектар јечма, 2.623 хектара овса и 23.208 хектара озиме пшенице, која је и најзаступљенија култура. Сеју се и тритикале, луцерка, раж и остала стрна жита – каже Владица Стефановић, саветодавац за ратарство у Пољопривредној стручној и саветодавној служби у Неготину.

Стручњаци истичу да се најбољи резултати постижу применом декларисаног семена, али и пуна примена агротехничких мера.

- Примена пуне агротехнике, али и контрола плодности земљишта од значаја је за производњу стрних жита, посебно у оваквим годинама, када је и најизраженији утицај климатских промена. Зато је очување и повећање плодности земљишта кроз правилну употребу минералних и органских хранива од великог значаја. Да би се у земљиште унела одговарајућа количина минералних и органских ђубрива, неопходно је земљиште узорковати за агрохемијску анализу – додаје Владица Стефановић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Рашчишћавање стабала која могу да угрозе далеководе

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НИКАД ПРОВОКАТИВНИЈА: Рајковићева жена запалила мреже облинама - купаћи, а преко само мрежа (ФОТО)