КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЗА СВЕ: У Пријепољу почели Дани европске културне баштине

А. Ровчанин

01. 10. 2021. у 22:56

ДАНИ европске баштине ове године одржавају се у Пријепољу. Овогодишња тема прихваћена на нивоу целе Европе је "Културно наслеђе за све".

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЗА СВЕ: У Пријепољу почели Дани европске културне баштине

Фото А. Ровчанин

То што је управо овај град домаћин не треба да чуди, јер у Пријепољу се вековима уназад преплиће неколико култура. Овде се налазе велике православне и муслиманске светиње, а комшије поштују, воле и живе заједно. Манифестацију Дани европске баштине отворила је министарка културе и информисања, Маја Гојковић.

- Велико задовољство што смо заједно у Пријепољу. Ова манифестација одржава се у Европи, циљ јој је очување културног наслеђа и поштовање различитости. Када је у питању наша земља кроз ову манифестацију желимо да приближимо заједничко културно наслеђе као један кључни чинилац европског идентитета и да се истакне његова разноликост. Сигурна сам да је министарство културе учинило прави потез када је изабрано Пријепоље за место одржавања централног догађаја. Ово је општина позната и јединствена по мултикултуралности и крај са изразито богатим наслеђем - изјавила је министарка Маја Гојковић.

Министарство културе и информисања, као координатор овог програма на националном нивоу, објављује тему за текућу годину, којом ће програм бити обележен у Србији. Сваке године, избором друге теме којом се обележава ова манифестација, ставља се у фокус одређена врста наслеђа и проблематика која га прати.

- Сама тема је допринела да Пријепоље буде домаћин. Ово је за нас велико признање и одговорност. Врло брзо се овде научи да се живи да различитости могу да се живе у хармонији. Било да је реч о религији, архитектури или народним обичајима. Наше богатство различитости презентовали смо фото-документарном изложбом која указује на наше културно богатство. Такође презентоваћемо сво богатство националне кухиње - рекла је директорка Дома културе у Пријепољу Адмира Мостарац.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)