ХУМАНА МИСИЈА ВС: Војни лекари пружају медицинску помоћ грађанима

В. МИТРИЋ

27. 09. 2021. у 18:59

КОМАНДА Прве бригаде копнене војске Србије из Новог Сада, која од 2009. године организује акцију „Војни лекар“ широм Војводине, Јадра, Подриња и Мачве, и ове године је пружила помоћ људима лозничког краја.

ХУМАНА МИСИЈА ВС: Војни лекари пружају медицинску помоћ грађанима

Фото: ДЗ Лозница

У селу Брезјаку, надомак Лознице, организовано је 25 акција, у сарадњи са здравственим радницима цивилног сектора, у амбуланти ДЗ „Др Миленко Марин“. Ова погодност могућа је утолико пре што се на подручју Лознице налази новоформирани 111. пешадијски батаљон „Поднаредник Момчило Гаврић".

Начелник за цивилно - војну сарадњу, мајор Недељко Недељковић, каже да су свесни велике преоптерећености цивилних лекара и медицинских радника, чија је мисија усмерена на подршку да се у месним амбулантама оствари најосновнија заштита за пацијенте који немају здравствено осигурање, допринесе посетама непокретним и социјално угроженим људима. Поред прегледа војска је, са Црвеним крстом, уручила пакете са хуманитарном помоћи за најугроженија домаћинства.

Директорка Дома здравља, др Бранка Красавац, уз захвалност војним лекарима нагласила је важност оваких азаједничких акција посебно у моменту када је цивилни сектор посебно оптерећен пандемијом. Истакла је и да су ово место изабрали јер нема довољно теренских лекара.

- Исти лекар покрива и амбуланту у Коренити јер их немамо довољан број да бисмо имали сталног доктора и у Брезјаку. Овде је доста старих пацијената и њима добро дођу овакве акције, као и кућне посете. Данас смо им обезбедили контролу крвног притиска, ЕКГ снимање и мерење нивоа шећера у крви, али и детаљан преглед који су обавили наши и медицински радници Војске Србије. Иначе, све сличне акције организујемо у координацији с Црвеним крстом и локалном самоуправом – прича директорка Красавац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)