ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: У манастиру Благовештење на Крстовдан отворена шеста манифестација

В. И.

27. 09. 2021. у 18:54

НА Крстовдан, у манастиру Благовештење у Овчар Бањи, отворена је шеста по реду манифестација „Дани патријарха Павла“, са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену.

ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: У манастиру Благовештење на Крстовдан отворена шеста манифестација

Фото: ГУ Чачак

Свечаност је почела Светом литургијом, а потом су се бројним гостима у порти манастира обратили председник Организационог одбора манифестације проф. др Драго Милошевић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

- И ове године заједно сабрани отварамо манифестацију на овом светом месту где је Гојко Стојчевић примио монашки постриг и добио име Павле и где је редовно, као епископ рашко призренски и патријарх српски, долазио до краја овоземаљског живота – рекао је проф. др Драго Милошевић.

Фото: ГУ Чачак

 

Град Чачак је покровитељ манифестације „Дани патријарха Павла“, а  званично ју је отворио градоначелник Тодоровић.

- На велики хришћански празник Крстовдан, окупљамо се већ шесту годину за редом, како бисмо са овог места, из Српске свете горе, поделили идеју заједништва, славили патријарха Павла, угледали се на његова дела, мисли и изговорене речи. Увек би требало да тежимо заједништву, слози, емпатији. Томе нас је учио наш велики патријарх и у његову част ми ћемо наставити, кроз његове Дане, да ширимо љубав, веру и наду – рекао је Тодоровић.

Фото: ГУ Чачак

 

Традиционално, представљена је изложба награђених крстова колоније „Крст патријарха Павла“, а прву награду за најбољи крст поделили су Стојан Топаловић из Лучана и Данка Караклајић из Ивањице.

Организатори су најавили да ће средином октобра у Дому културе бити организована промоција часописа и портала манифестације, а почетком новембра завршна свечаност, целовечерњи концерт и беседништво о патријарху Павлу.

БОНУС ВИДЕО - ДАН КОЈИ СЕ ЧЕКАО 113 ГОДИНА: Церемонија похрањивања посмртних остатака генерала Стратимировића

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)