“ЉУБОМИР П. НЕНАДОВИЋ” МИРУ ВУКСАНОВИЋУ: Познат добитник награде за најбољу књигу путописа Матичне библиотеке у Ваљеву

Б. ПУЗОВИЋ

24. 09. 2021. у 22:02

НАГРАДА “Љубомир П. Ненадовић” за најбољу путописну књигу на српском језику у сезони 2020/21. припала је академику Миру Вуксановићу за путописне дневнике “Бројчаник” у издању Лагуне из Београда.

“ЉУБОМИР П. НЕНАДОВИЋ” МИРУ ВУКСАНОВИЋУ: Познат добитник награде за најбољу књигу путописа Матичне библиотеке у Ваљеву

Фото Архива

Награда коју додељује Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” у Ваљеву лауреату ће свечано бити уручена у понедељак, 27. септембра у подне, у Бранковини.

“Бројчаник” је исписан руком искусног писца, који међутим не чезне толико за даљином, колико за првином, те се фрагменти у тој књизи смењују сталним кадрирањем малочас уочених призора, али и непрестаним понирањем у прошлост, у детињство, у олучене епизоде, у важне животне детаље и ситнице који подупиру ту важност, стоји у образложењу жирија. - Неки од тих фрагмената могу се читати и као заокружене, поентиране кратке приче, неки су медитативни записи, неки реалистичне цртице непосредно забележене, а неки, што је Вуксановићу најсвојственије, и најкаректиристичније за његово писање, као мале скаске о речима, из његове Семољ трилогије.

Награду “Љубомир П. Ненадовић” за најбољу путописну књигу на српском језику установила је 2014. године ваљевска Матична библиотека која носи име овог књижевног и путописног великана. Награду чине свечана повеља и новчани износ. Први пут је додељена Милисаву Савићу за књигу “Долина српских краљева”.

    

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)