УСПЕХ БЕЗ „ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ“: Субнор обележио Дан ослобођења Лозница

В. МИТРИЋ

23. 09. 2021. у 22:52

ДАН ослобођења Лознице у Другом светском рату - 23. септембар 1944.године, обележен је полагањем венаца и цвећа на Партизанском гробљу, свечаном академијом, беседама, доделом награда и признања, као и колажним културно-уметничким програмом етно групе „Лозице“.

УСПЕХ БЕЗ „ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ“: Субнор обележио Дан ослобођења Лозница

Фото: В. Митрић

Слободарски дух је, како каже Живота Исаковић, председник Градског одбора СУБНОР Лозница, “вазда живео у синовима и кћерима Јадра, који су познати да су, кад им је било најтеже, примали избеглице, прогнане људе и невољнике из других крајева, који су бежали од помахниталих звери рата, како у прошлим,тако и у најновијим временима.“

- Поносни смо на партизанске јединице Друге војвођанске бригаде, 16. дивизије, 12 корпуса НОВЈ, које су 23. септембра 1943. године ослободиле наш град и крај и дугујемо им трајну захвалност - каже Исаковић.

Свеченостима у част ослободиоцима Лознице увеличали су Владислав Јовановић, бивши шеф југословенске дипломатије, пуковник Сергеј Гостев, пуковник ваздухопловста Золтан Дани, који је био на челу јединице која је током ваздушних НАТО удара 27. марта 1999. године срушила Ф-117, авион Америчког ратног ваздухопловства код Буђановаца.

Историчар професор Предраг Марковић је пре неколико година, поводом Дана ослобођења града на Дрини и Штири, нагласио да је Лозница један од ретких градова у Србији коју су партизани ослободили без помоћи Црвене армије“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)