ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА НОВОГ САДА И АЛЕКСАНДРИЈЕ: Египатски град нови пријатељ и побратим Српске Атине

З. Г.

21. 09. 2021. у 20:46

ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић и гувернер Aлександрије Мохамед Ел Шериф потписали су данас Споразум о сарадњи између та два града.

ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА НОВОГ САДА И АЛЕКСАНДРИЈЕ: Египатски град нови пријатељ и побратим Српске Атине

Фото: прес служба Града

Како је наведено у саопштењу, сарадња са другим по величини градом у Египту подразумева размену искустава у културно- уметничком и историјском наслеђу, заштити и очувању животне средине, образовању и здравственој заштити.

Два града ће такође сарађивати и у развоју туризма, инвестицијама, подстицању екотуризма и одрживој употреби природних ресурса као и у пољопривреди.

- Ово је величанствен дан за Нови Сад. Потписивање Споразума је много више од протокола, јер није ово само нови град пријатељ, то је један од најпознатијих градова у свету. Када кажете да вам је Александрија побратим, то отвара многа врата – изјавио је Вучевић после потписивања тог документа у новосадској Градској кући.

Он је нагласио да тај споразум значи и потврду вишедеценијских одличних односа Србије и Арапске Републике Египта.

- Нама је веома важно да имамо што бољу сарадњу са земљама афричког континента и арапским државама – додао је Вучевић изразивши задовољство тиме што су у делегацији Александрије и представници њихове Привредне коморе.

Градоначелник је изразио захвалност и амбасадору Египта Амру Алгувејлију, који је много помогао у процесу успостављања сарадње са Александријом.

Захваливши на гостопримству, гувернер Ел Шериф је изразио задовољство због посете Србији и Новом Саду.

- Поносни смо на Споразум који смо потписали, посебно што тај чин отвара простор за нове споразуме. Захваљујући политичким вођствима Србије и Египта, већ је присутна добра сарадња на многим пољима. А циљ нам је да економска сарадња буде на нивоу остварене политичке сарадње између наших држава – нагласио је Ел Шериф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)