ПО ПАКЕТ ЗДРАВОГ ПОВРЋА ДО ЧЕНЕЈА: Дистрибутивни центар органских производа од ове јесени почиње са радом

З. ГРУМИЋ

22. 09. 2021. у 07:21

ПОТРОШАЧИ органског поврћа и воћа имаће прилику да се од ове јесени снабдевају из првог дистрибутивног центра те врсте робе у Србији, недавно формираног у Ченеју уз подршку Града Новог Сада, који последњих десетак година све јаче подстиче органску пољопривредну производњу.

ПО ПАКЕТ ЗДРАВОГ ПОВРЋА ДО ЧЕНЕЈА: Дистрибутивни центар органских производа од ове јесени почиње са радом

ГРАДОНАЧЕЛНИК Са произвођачима испред новог објекта, Фото Прес служба Града

Симпатична дрвена кућица, с таблом "Органски производи на једном месту", постављена је на пољопривредном газдинству породице Летић, где је и седиште Удружења произвођача, које тренутно има око 20 чланова, од којих је 11 са подручја Новог Сада.

- Желели смо да изађемо у сусрет нашим купцима тако што ћемо наше производе сконцентрисати на једном месту, да не морају више да иду у набавку од куће до куће. Има и оних који не могу увек да стигну суботом пре подне на новосадску Рибљу пијацу, када продајемо наше производе - каже, за "Новости", Нада Летић, председница Удружења.

Она напомиње да ће купопродаја у ченејском дистрибутивном центру бити највероватније два пута седмично, а остаће наравно и досадашњи суботњи пијачни термин.

- Планирали смо да наши чланови доносе производе у дистрибутивни центар, где ће увек неко да дежура и пакује робу за продају, у пакете одређене садржине и вредности. Постојаће и могућност замене, уколико купац не жели одређени производ из припремљеног пакета, моћи ће да га замени за други. Надамо се да ће све то успешно функционисати и да ће њихови производи из тог центра ефикасније бити пласирани и ван Новог Сада - каже Летићева.

ДОМАЋИЦА Нада Летић у својој органској башти, Фото Н. Карлић

Произвођачи органског поврћа и воћа, као и других производа на тржиште пласирају, како кажу, оно што производе за себе и своје породице, јер им је мотивација била да за своју децу обезбеде здраву храну. Помажу једни другима у едуковању за ту врсту производње, а сви заједно имају и значајну финансијску и логистичку подршку Града Новог Сада, која се користи за ширење и унапређивање производње, као и за посете и наступе на сајмовима у земљи и иностранству и друго.

- Веома је битно кад знате да ће неко да вам рефундира, односно врати уложени новац. Онда са сигурношћу можете улагати у нову производњу - додаје Нада Летић.

Подршка пољопривредницима

ГРАД је у протеклих десет година издвојио укупно 35 милиона динара за подршку пољопривредницима који се баве органском производњом, а ове је одвојено 5,5 милиона, што је до сада највећи износ у те сврхе.

- Покушавамо да ојачамо мање пољопривредне произвођаче и да обратимо пажњу на газдинства која раде веома добро - изјавио је градоначелник Милош Вучевић приликом недавног обиласка дистрибутивног центра у Ченеју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)