СУБВЕНЦИЈЕ ЗА КУПОВИНУ ДВОТОЧКАША: Бициклисти у Новом Саду обележавају Светски дан без аутомобила

С.БАЈИЋ

20. 09. 2021. у 22:21

ЗНАЧАЈ алтернативног превоза, као први град у Србији, препознао је Нови Сад, који је за субвенције приликом куповине бицикала за грађане издвојио 18 милиона динара.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА КУПОВИНУ ДВОТОЧКАША: Бициклисти у Новом Саду обележавају Светски дан без аутомобила

Фото: С.Б.

То потврђује Бојана Пађен, из Градске управе за заштиту животне средине, и наглашава да је за 1.600 купаца нових бицикала опредељено по 10.000 динара.

- У првом кругу је 702 грађана Новог Сада добило субвенције а у другом кругу, који је тренутно у току, њих 900. Циљ је да се предвиђена средства утроше како би се број бицикала на градским улицама увећао. Такође, битно је да су неке друштвено одговорне компаније такође препознале значај алтернативног превоза и за 60 најбољих ученика основних и средњих школа купиле одговарајуће бицикле- каже Пађенова.

Популарни двоточкаши ће ђацима бити уручени у среду поподне на „Штранду“ у оквиру манифестације „Бицош покрени, ваздух промени“ у организацији Новосадског еколошког центра и Бициклистичког клуба „Дубл“ под покровитељством Градске управе за заштиту животне средине.

Весна Одановић из Новосадског еколошког центра истиче да је у другом кругу додела субвенција за куповину бицикала реализована за 780 грађана, док ће преосталих 120 у наредних дан-два, такође потписати уговоре. За субвенције је у другом кругу конкурисало 1.100 заинтересованих а циљ је да се што пре пребаце средства, како би грађани благовремено купили бицикле.

БИЦИКЛИСТИЧКИ КАРАВАН

У СРЕДУ, 22. септембра, на „Светски дан без аутомобила“, у 16.30 часова са Трга слободе кренуће бициклистички караван Булеваром Михајла Пупина и Сунчаним кејом до „Штранда“.

- Реч је о масовној , промотивној вожњи у којој ће, како очекујемо, поред свих који су дбили субвенције за куповину бицикала, учествовати и наши суграђани, људитељи вожње двоточкашем- каже Небојша Субић из БК „Дубл“, менаџер пројекта.

Иначе, у оквиру Светске недеље мобилности, бициклисти у Новом Саду су били веома активни. Удружење “Новосадска бициклистичка иницијатива” прославило је 10. рођендан организацијом разних активности у Културној станици “Еђшег” , трибином “Бициклисти питају град” уз учешће представника саобраћајне полиције у Лиманском парку и добро познатом вожњом градским улицама “Критична маса”.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)