ОПШТИНА ЧАСТИ ПАОРЕ КАМАТОМ: Локална самоуправа у Оџацима пружа кредитну подршку мањим пољопривредним имањима

З. Рајић

20. 09. 2021. у 19:02

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА у Оџацима Општина ће да обезбеди краткорочне позајмице без камате и накнада за обраду кредитних захтева.

ОПШТИНА ЧАСТИ ПАОРЕ КАМАТОМ: Локална самоуправа у Оџацима пружа кредитну подршку мањим пољопривредним имањима

Фото Н. Б.

Председник општине Горан Николић расписао је прошле недеље јавни позив за ову подршку, на који се заинтересовани паори могу пријавити до краја године.

- Камату и накнаде ће у износима од 100 одсто покрити локална самоуправа. Ове субвенције су намењене мањим пољопривредним газдинствима, која у власништву или закупу немају више од 10 хектара обрадиве земље. Услов је и да немају заостала дуговања за порезе и друге изворне јавне приходе - предочио је Андрија Хајду, члан Општинског већа, задужен за пољопривреду.

Претходно је, такође путем јавног позива председника општине, за кредитора одабрана ОТП банка, која ће одобравати кредите у појединачним износима од 100.000 до 500.000 динара, са роком отплате од 12 месеци, без валутне клаузуле.

- Кредити ће бити додељени за сезонске активности у пољопривредној производњи или за набавку репроматеријала (семена, расада, садног материјала, ђубрива, горива, хемије за заштиту усева и сточне хране) и сточних грла за тов, као и за финансирање пчеларске производње - прецизирао је Хајду.

Горан Николић, Фото Н. Б.

Он је казао и да банка, с којом је Општина закључила уговор о пословној сарадњи, може подносиоцу захтева одобрити само један кредит, али он може бити употребљен за више намена.

Помоћ пољопривредницима кроз субвенционисање камате и накнада за кредитирање остварује се на основу Програма подршке за спровођење аграрне политике и политике руралног развоја општине Оџаци у овој години.

- Бескаматни кредити регистрованим газдинствима омогућени су издвајањем укупно три милиона динара из општинског буџета. Кредитна линија биће на располагању пољопривредницима док се не утроши тај новац, што значи да може бити затворена и раније од формалног рока, који траје до 31. децембра - казао је Хајду.

ПРИЈАВЕ

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА се пружа помоћ и посредством општинске Канцеларије за пољопривреду, где могу да се информишу о потребној документацији за добијање кредита. Пријаве морају да поднесу искључиво у коверти на писарници Услужног центра ОУ, јер се неће разматрати ако су послате факсом или електронском поштом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)