НЕМАЊИНИ ДАНИ У КУРШУМЛИЈСКОМ МАНАСТИРУ: Значај првих задужбина Стефана Немање

Д.З.

18. 09. 2021. у 20:44

СА овог места све је почело. На овом месту је Стефан Немања почео да ствара државу зато што је прво направио овај манастир а потом на ушћу Косанице у Топлицу манастир пресвете Богородице.

НЕМАЊИНИ ДАНИ У КУРШУМЛИЈСКОМ МАНАСТИРУ: Значај првих задужбина Стефана Немање

Фото: Д.З.

Читав овај крај половином 12 века имао је велики економски политички и  трговински значај, јер су ту водили  путеви који су  повезивали запад, приморје и југоситок.

Прве Немањине задужбине су биле центар културног и духовног живота  а у манастиру светог Николе,  свети Сава је причестио првог верника када је СПЦ добила самосталност.-

Ово је између осталог, вечерас на традиционалној манифестацији Немањини дани посвећеној промоцији манастира светог Николе једне од првих задужбина Стефана Немање ракао Војимир Чарапић, председник општине Куршумлија.

Подсећајући да се светиња за време османлија била порушена , али да је недавно завршена  реконструкција северне куле и  да су постављена црквена звона  председник Чарапић је казао да се после 300 година овде чују манастирска звона.

Он је додао да је манастир светог Николе чувар идентитета  српске државе и верске самосталности  због чега је афирмација Немањине задужбине као изузетог споменика културе и духовности веома важна.

Манифестација Немањини дани која је претходних година трајала два дана, због епидемиолошке ситуације сведена је на једнодневно одржавање током којег је презентован богат културно уметнички програм посвећен манаситрима светог Николе и пресвете Богородице чија се обнова тек очекује.

Осим организатора локалне самоуправе и Туристичке организације, покровитељ манифестације је предузеће “Планинка” а учешће у програму имала су Удружења витезова, култруно уметничка друштва као и бројни уметници...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)