ПРАШТАЈТЕ, ЈУНАЦИ! Обележена годишњица битке на Мачковом камену (ФОТО)

В. Митрић

18. 09. 2021. у 20:48

НАКОН помена, палим див јунацима уз интонирање државне химне "Боже правде" у извођењу Црквеног хора "Света Три Јерарха" из Крупња, положени су венци на Спомен костурницу на Мачковом камену.

ПРАШТАЈТЕ, ЈУНАЦИ! Обележена годишњица битке на Мачковом камену (ФОТО)

Фото: В. Митрић

Венце су положиле делегације општине Крупањ, Општине Љубовија, Републички одбор савеза Удружења потомака ратника 1912- 1920 и Општинска организација "Браћа Рибникар" Љубовија, делегација Општинске организације резервних војних старешина Крупањ и Канцеларија за младе, УБНОР Крупањ, УБНОР Љубовија, Равногорски покрет Љубовија и Мали Зворник, Удружење ратних војних ветерана од 1990. године Љубовија.

- И ове године општине Љубовија и Крупањ у славу предака у спомен јунака заједно обележавају годишњицу боја на Мачковом камену, негујући традицију народа Азбуковице и Рађевине. Охрабрује и то што смо се данас окупили и што су и данас као и претходних година са нама потомци ратника из 1914. године из многих крајева - рекао је Предраг Димитрић из Крупња.

- Са нама су потомци славних јунака Моравске и Дунавске дивизије који су гинули овде на Мачковом камену. Потомци славних Ужичана који су јуришали безброј пута предвођени својим бесмртним командантом потпуковником Душаном Пурићем. Охрабрује и то што су са нама данас и млади који су маршујући стопама својих предака из Крупња дошли на Мачков камен. Такође присутан је и велики број младих из Азбуковице. Својим делима неуморни јунаци нас подсећају да неће остати ништа од нас осим наших дела и наше части.

У име општине Љубовија и Крупањ обратио се Председник СО Крупањ Зоран Зарић.Одржан је потом уметнички програм под називом "У спомен јунацима", у коме су наступили Црквени хор "Света три јерарха" из Крупња под управом Горан Андрића и младе глумице Емилија Дивљаковић и Ана Маринковић чланице Драмске секције Библиотеке Политика из Крупња.

Беседу о догађајима из 1914. године на Мачковим камену казивао Драган Грујић пот пуковник у пензији, учесник ратова 1991-1992. и 1999. године и оредседник организације резервних војних старешина у Крупњу.

- Мораћу данас да вас замолим да сви заједно, а ја и у ваше име овде и на овом месту кажем "Праштајте српски синови што вас нема у школским уџбеницима, што вас се сећамо само када славимо годишњице што су вам споменици зарасли у коров. Праштајте ви који иза себе нисте оставили потомство и који живите само у стиховима песама који говоре о вашем јунаштву и вашој смрти. Праштајте српски синови што вас никада нисмо оплакали онолико колико заслужујете. Ви овде пали на Мачковом камену бићете вечито у сећањима генерација које долазе и никада нећемо дозволити да умрете други пут, да вас заборавимо. Обећавамо данас да ће нас бити све више а да ће млади учити историју на Мачковом камену, ту где се она стварала, ту где су њене странице исписиване крвљу наших прадедова који су пали бранећи отаџбину.

БОНУС ВИДЕО: Живела Србија! ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У СЛИКАМА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЗАШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ЉУБИТИ? Др Милићевић за Новости: Како да дете заштитите од болести која се вратила на велика врата (ВИДЕО)