ИСПОД "ЦРТЕ" 200 DECE: Општина није прихватила да плати боравак најмлађих у приватним установама

З. Рајић

18. 09. 2021. у 06:11

У ПРЕДШКОЛСКОЈ установи (ПУ) "Младост" у Бачкој Паланци, у седам градских "државних" вртића, ове године остало је неуписано 195 малишана.

ИСПОД ЦРТЕ 200 DECE: Општина није прихватила да плати боравак најмлађих у приватним установама

Фото ПУ Младост

Није уродила плодом петиција локалној самоуправи, названа "Деца нису бројеви - вртић за сву децу", са 605 потписа, као ни иницијатива друге групе родитеља, упућена председнику општине, да се обезбеди финансијска подршка породицама са децом уписаном у две приватне предшколске установе у граду.

Цена боравка у вртићима ПУ "Младост" износи 24.800 динара за једно дете, а родитељи плаћају само петину, јер 80 одсто подмирује Општина из локалног буџета. Потписници петиције имали су исти захтев као и друга група родитеља - да се тих 80 одсто или 19.840 динара месечно уплаћује породицама чија су деца остала "испод црте" за упис у "државним" вртићима. Тај новац би, како су образложили, послужио да се плати боравак деце у приватним вртићима, где је цена око 21.000 динара, или да родитељи ангажују особу која би са дететом радила и чувала га код куће.

- С обзиром на то да у граду успешно делују две приватне предшколске установе - "Различак" и "Лотус", са заједничким капацитетом од око 50 деце и потенцијалом да се он удвостручи, то би за стотину смањило број деце на листи чекања - предочили су родитељи Татјана Бикар Јанаћ, Милица Живковић и Мирослава Мучибабић.

Међутим, председник општине Бранислав Шушница, одговорио је да капацитет приватних установа није довољан да реши проблем, због чега је локална самоуправа одлучила да изгради нови вртић у склопу ПУ "Младост". Општинско веће је и ове године донело решење о формирању васпитних група са 20 одсто већим бројем уписане деце, али као и годинама уназад поново није било места за око 200 малишана, поготово оних у јасленом узрасту.

- Предвиђено је да у новом вртићу буде осам васпитних група. Одређена је локација за тај објекат, завршава се пројекат и очекује се да вртић проради од 1. септембра наредне године - рекао је директор ПУ "Младост" Горан Шатара.

 

ВИШЕ МЕСТА У "МАСЛАЧКУ"

ТРАЈНОМ укидању листе чекања, додао је Шатара, допринеће и реконструкција вртића "Маслачак", у којем ће, како је навео, смештајни капацитет бити проширен за две васпитне собе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)