ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР ГОТОВ ЗА 250 ДАНА: Влада Јапана уложила два и по милиона евра, а Министарство милијарду динара

Б. Пузовић

18. 09. 2021. у 06:00

РАДОВИ на завршетку градње Геронтолошког центра у Ваљеву почели су ове недеље, а требало би да буду окончани за 250 дана.

ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР ГОТОВ ЗА 250 ДАНА: Влада Јапана уложила два и по милиона евра, а Министарство милијарду динара

Фото ГУ Ваљева

Потом, следи опремање објекта, у чију је градњу која је започела 2009. године и није завршена, Влада Јапана уложила два и по милиона евра.

За завршетак Геронтолошког центра, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило је око милијарду динара. Установа је намењена за смештај и негу одраслих и старих особа. За 113 корисника биће обезбеђен смештај и здравствена брига, а имаће и дневни центар за кориснике социјалне заштите. Предвиђено је и прихватилиште за 30 бескућника.

- Овај објекат важан је не само за житеље Ваљева, већ и за овај део Србије, јер ће установа по високим стандардима пружати услуге старијим особама - каже градоначелник Ваљева Лазар Гојковић. - Циљ је да, када објекат буде почео да ради, ниједна стара особа којој је потребна помоћ и нега више не буде ван система заштите. Ваљево ће први пут имати и право прихватилиште, па се неће догађати да немоћни људи спавају по парковима, или станицама. Наша дужност је да бринемо не само о старима и немоћнима, већ и о деци и младима, који се нажалост неретко нађу у таквој ситуацији.

Фото ГУ Ваљева

Пре деценију и по, установљено је да је велики број старијих из Колубарског округа смештен у домовима у другим деловима Србије, па је Центар за социјални рад "Колубара" у Ваљеву конкурисао с пројектом изградње Геронтолошког центра и од Владе Јапана добио средства. Испоставило се, међутим, да сума није била довољна за завршетак свих радова.

СРАМОТА

УЗ подршку Канцеларије за јавна улагања и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на добром смо путу да завршимо овај веома важан објекат - рекао је градоначелник Ваљева. - На овај начин, свакако ћемо оправдати велика улагања Јапана и Србије у будућу установу и тако избрисати срамоту због дуге изградње Геронтолошког центра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)