ПРЕЖЕДНЕЛЕ ЖИВОТИЊЕ СВЕ У ТРЕНУ ПОПИЛЕ: Коначно стигла вода за изнемогле коње, краве и овце на Сувој планини

Ј. Ћосин

17. 09. 2021. у 06:15

НАКОН што су животиње на Сувој планини данима биле угрожене, изнемогле и жедне, а једно грло и угинуло, јер је једини извор са којег су се појиле пресушио, краве, овце и коњи на Сувој планини напокон су добили воду за пиће.

ПРЕЖЕДНЕЛЕ ЖИВОТИЊЕ СВЕ У ТРЕНУ ПОПИЛЕ: Коначно стигла вода за изнемогле коње, краве и овце на Сувој планини

Фото Ј. Ћосин

Две војне цистерне у среду увече извезле су воду на извор Ракош и напуниле базене. Већ до јутра базен је поново био празан, будући да су прежеднеле животиње све попиле, али нова тура воде од сада ће стизати редовно, након потписивања уговора општине Гаџин Хан и Министарства пољопривреде, са Војском Србије.

- Једна цистерна није била довољна да напоји животиње, до воде су стизале јаче животиње, а оне слабије узалудно су чекале, или су се појиле из флаша које су доносили мештани који су желели да помогну - прича Војкан Андрејић из Беле Паланке.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић у четвртак је са представницима локалне самоуправе посетио Суву планину и општину Гаџин Хан са којом је склопљен уговор по којем ће војска сваког дана возити по две цистерне воде. Он каже да се тражи и дугорочно решење за овај проблем са којим се мештани не срећу први пут.

КОНКУРС ЗА БУШЕЊЕ БУНАРА

МИНИСТАРСТВО има конкурс за бушотине, односно бушење бунара, где ће они аплицирати идуће године. На вези ћемо бити стално и тражимо трајно решење. Министарство је преко Удружења уплатило средства да животиње несметано имају воду, уз помоћ Војске Србије. Док се не стекну услови, тако ће бити сваког дана, дневно ће шест цистерни од по три и по тоне возити на извор - каже Богићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)