СМЕЋЕ ЗАТРПАЛО ВАРОШ У БАНАТУ: Становници Алибунара чекају да држава системски реши проблем одлагања отпада

Ј. Ј. БАЉАК

16. 09. 2021. у 08:11

ОПШТИНА Алибунар, која спада у трећу категорију по (не)развијености у Србији, нема званичну депонију за одлагање комуналног отпада, што представља озбиљан вишегодишњи еколошки проблем.

СМЕЋЕ ЗАТРПАЛО ВАРОШ У БАНАТУ: Становници Алибунара чекају да држава системски реши проблем одлагања отпада

Фото ЈКП "Универзал"

Ђубре лагерују на два неадекватна и неограђена сметлишта у Алибунару и Банатском Карловцу, на којима, притом, готово свакодневно тиња ватра, па су бројна домаћинства, друмски и железнички саобраћај, као и оближње оранице константно угрожени.

Локалној самоуправи су везане руке. Чак и да обезбеде новац да се оба сметлишта ограде, како грађани више не би имали приступ, она никада неће моћи да добију статус депоније, јер се налазе у самој близини насеља, између два изворишта пијаће воде, непосредно уз локални пут и међународну пругу - све што по еколошким стандардима није дозвољено. Зато је једино решење да се сав отпад из те општине, као што је то одавно било предвиђено, одвози на регионалну депонију у Панчеву. Међутим, још је неизвесно да ли ће се и када то десити.

- Ове две локације биле су одређене за привремено одлагање смећа, али то "привремено" траје већ више од десет година, а ђубре се само нагомилава. Зашто регионална депонија у Панчеву још није почела да ради не знам. То је системски проблем, који држава мора да реши - каже Душан Дакић, директор комуналног предузећа "Универзал" из Алибунара.

Фото ЈКП "Универзал"

Душан Дакић, Фото Ј. Ј. Баљак

Док годинама чекају да више инстанце ураде свој посао, смеће је буквално окупирало ту општину. Због бахатости бројних појединаца, који где стигну бацају комунални, анимални и сав други отпад, у свим селима постоје дивље депоније, док су се поменута сметлишта у Алибунару и Карловцу од некадашње периферије развукла чак до првих кућа у тим насељима. Мештани због свакодневног смрада не могу да изађу ни у своје двориште, а још већи је проблем када избије пожар.

- Сваког дана имамо бар једну депонију која гори и то се више не може сматрати случајношћу. Зато и овим путем апелујемо на грађане да не пале ђубре, јер тиме угрожавају и своје и здравље својих суграђана - изричит је Дакић.

БЕЗ ОДУСТАЈАЊА

ЈКП "Универзал" са својом малобројном механизацијом стално уклања дивље депоније по селима, које се стварају упркос томе што редовно односе отпад из тамошњих домаћинстава.

Зато су сада увели праксу да посећују месне заједнице и да заједно са њима уређују критичне тачке, како смеће не би више летело по њивама и баштама.

- Чини се да су наше акције узалудне, али не одустајемо, јер морамо да се боримо за бољу животну средину - каже Дакић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)