88. ВУКОВ САБОР У ЛОЗНИЦИ: Сабораше озарила Божићева дела

В.Митрић

14. 09. 2021. у 23:20

ДЕЛА академика професора Светислава Свете Божића, "Метохијска појања" и "Рашки мозаик" у извођењу Филхармоније младих "Борислав Пашћан", остаће дуго запаћене као врхунска остварења и те како упућене публике Вуковог сабора, на његовом почетку у Вуковом дому културе у Лозници.

88. ВУКОВ САБОР У ЛОЗНИЦИ: Сабораше озарила Божићева дела

Фото: В.М.

Два клавирска концерта, које је испунила прелепа музика пуна емоција изазивали су најлепша осећања публике, која их је награђивала аплаузима, а по завршетку програма  силним похвалама уметницима и "оцу дела" академику Божићу који није скривао задовољство наступом уметника и реаговањем публике у његовом родном граду.

Фото: В.М.

 

- Увек треба имати на уму, Вук нам је својом реформом дао универзални алат за писање и говор, али је на нама да га сачувамо, унапредимо и прилагодимо времену у ком убрзани технолошки развој кључно редефинише све сегменте живота - рекла је у Лозници Славица Трифуновић, помоћница министра културе и информисања у Влади Србије.

- Лингвисти нас подсећају да се језик мења у складу са временом, али и на то да његова основа и норме морају остати јасно дефинисане,како би био разумљив и прочљив и будућим генерацијама - каже Трифуновићева.

Фото: В.М.

 

- Такође, језик мора бити флексибилан, да би се на одговарајући начин прихватили термини које ново доба уноси у наш говор. Управо зато Вук Караџић и његово дело остају вандредан и ванвременски пример како се иде у свет уз поштовање најбољег у нашем народу и ослушкивање епохе у којој се живи.

Трифуновићева је нагласила  да  верује "да ће и овде године у оквиру Вуковог сабора и његових програма бити прилике да се у Тршићу сретну наши најбољи језикословци, уметници, фолклористи и клутурни радници".

Фото: В.М.

 

- Као и сваке године, причајући о  Вуку и његовом делу, осветлићемо и време у ком живимо и и позицију српског језика и културе данас, јер што боље познајемо себе, боље ћемо разумети многа питања која су пред нама.

БОНУС ВИДЕО - ХЕЛИКОПТЕРИ НА МАКИШУ: Припреме за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)