МИРИС КОБАСИЦЕ СЕ ШИРИО УЛИЦАМА: Необичан обичај у Вршчана због ког негодују црквени великодостојници

Ј. Ј. БАЉАК

11. 09. 2021. у 11:48

СИНОЋ, уочи великог црквеног празника Усекованије главе светог Јована Крститеља, цео Вршац је, традиционално, мирисао на дим са роштиља и печене кобасице.

МИРИС КОБАСИЦЕ СЕ ШИРИО УЛИЦАМА: Необичан обичај у Вршчана због ког негодују црквени великодостојници

Фото: Ј.Ј.Б

Обичај да се баш тог дана на улицама пале логорске ватре и пеку кобасице стар је око четири века и јединствен је само за тај град. На тај начин су некадашњи Вршчани обележавали почетак бербе грожђа, по ком је тај крај надалеко познат.

- Традицију печења кобасица пред почетак бербе установили су Немци, који су некада живели у Вршцу. Они су то радили у самим виноградима, док су тај обичај на градске улице преселили Срби, који су код њих радили као надничари и нису имали своје винограде – објашњава нам хроничар Вршца Иван Бабић.

Данас је, међутим, тај обичај, који се у народу назива Секованије, попримио нове обрисе и одавно изгубио своју суштину. На улицу се износе астали, окупља се велико друштво и слави уз музику, због чега црквени великодостојници негодују.

Како су нам раније рекли, на тај начин суграђани практично настављају забаву цара Ирода, на којој је наредио да се Јовану Крститељу одруби глава. Зато апелују на суграђане да ту уличну забаву оставе за неки други дан, поготово што се тог дана и пости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)