РАЧУН ЗА СТРУЈУ МАЊИ 50 ПОСТО: Соларни панели већ донели уштеду Дечијем диспанзеру у Зрењанину (ФОТО)

Б. ГРУЈИЋ

10. 09. 2021. у 20:32

СОЛАРНА електрана на згради Дечјег диспанзера која је, почетком јула, пуштена на згради Дечијег диспанзера у Зрењанину, већ доноси уштеде електричне енергије.

РАЧУН ЗА СТРУЈУ МАЊИ 50 ПОСТО: Соларни панели већ донели уштеду Дечијем диспанзеру у Зрењанину (ФОТО)

Фото: Град Зрењанин

Најбољи доказ за то је податак да рачун за струју умањен за 50 одсто. Само два месеца касније из ове здравствене установе указују да је конкретно рачун за утрошену електричну енергији за јул мањи за чак 50 одсто у односу на ранији период.

Реализацијом овог значајног пројекта град Зрењанин је наставио активности у циљу побољшања енергетске ефикасности и значајнијег коришћења обновљивих извора енергије у оквиру Зелене агенде Србије, а постављења соларна електрана производиће електричну енергију за потребе Дечјег диспанзера и напајање свих електричних уређаја и опреме.

- Соларна електрана састоји се од 146 панела, укупно инсталисане снаге 50 кW (340 W по панелу), уз интегрисане литијумске батерије, у иновативном систему са могућношћу да се вишак произведене електричне енергије дистрибуира према потрошачима - углас истичу стручњаци који свакодневно брину о раду електране и контролишу учинак, уз напомену да у случају нестанка струје постоји могућност напајања ургентних потрошача из овог система.

Иначе, ради се о квалитетним компонентама соларног система, којим се може управљати и путем мобилне аплилације, а литијумске батерије подразумевају више од шест хиљада циклуса пуњења и пражњења, што значи да је век њихове експлоатације више од 20 година.

ДОНАЦИЈА РУСКЕ ХУМАНИТАРНЕ МИСИЈЕ

СОЛАРНА електрана постављена је као резултат Меморандума о сарадњи између Зрењанина и Руске хуманитарне мисије, која је обезбедила донаторска средства.

- Пројекат је реализован захваљујући сарадњи два братске народа, у град Зрењанин наставља са реализацијом сличних пројеката чији је циљ повећање енергетске ефикасности на територији града и околине - истакао је Симо Салапура.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СТИХОВЕ ОВЕ ПЕСМЕ ПЕВА ЦЕЛА СРБИЈА: Баја Мали Книнџа свој највећи хит написао у манастиру