"МАПИЦЕ" ЗАСИЈАЛЕ ПО ЖЕЉИ ВРАЊАНАЦА: Завршена реконструкција мозаик карте - својеврсног симбола града у срцу пчињског октруга

Ј.С.

11. 09. 2021. у 12:30

ПОСЛЕ реконструкције која је трајала више од месец дана, завршени су радови на мозаик мапи града Врања.

МАПИЦЕ ЗАСИЈАЛЕ ПО ЖЕЉИ ВРАЊАНАЦА: Завршена реконструкција мозаик карте - својеврсног симбола града у срцу пчињског октруга

Сарадња Гашић и Миленковић, Фото

Једна од најзачајнијих мапа на Балкану поново сија пуним сјајем, захвљујући првенствено грађанима који су изабрали да управо "мапице" као својеврсни симбол Врања буду обновљене.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић нагласио је да се овог пута снага наше локалне заједнице огледала у вољи и жељи Врањанаца да се један од симбола града - Мозаик карта Врања из 1975. године, реконструише и добије нови сјај.

- Трг републике са спомеником "Чика Мита" и географском мозаик картом Врања, култно је место за Врањанце, без обзира које су доби. Међутим, зуб времена учинио је да дође до знатног оштећења делова мапе до непрепознавања. Због тога нам је веома драго што је баш реконструкција мапе, као један од предлога за улагање новца који је град добио у игри ,"Узми рачун и победи", изгласан од стране наших суграђана. Верујем да би и аутор ове монументалне мозаик мапе, академски сликар и дизајнер Стеван Чукић, био поносан на то што су се Врањанци заложили да се његово дело реконструише и сачува од пропадања - казао је Миленковић.

Он је нагласио да му је посебно драго што је на тој реконструкцији радио сестрић уметника, Драган Гашић, који му је те 1975. помагао при изради мапе. Академски сликар Драган Гашић каже да је мозаик мапа била јединствена не само у тадашњој Југославији, већ и у Европи и поручио Врањанцима да чувају мапу као јединствено културно благо.

Рад сликара и мозаичара

На реконструкцији су током јула и августа осим Драгана Гашића радили и академски сликар и мозаичар Ненад Живадиновић из Ниша и Никола Савић из Врања. Трг републике у Врању, на коме се налази мозаик мапа града Врања, осмислио је седамдесетих година прошлог века чувени југословенски вајар Миодраг Живковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)