УРА и ДПС – ИДЕОЛОШКИ БЛИЗАНЦИ И ЛОГИЧНА КОАЛИЦИЈА: Социолог Бојан Панаотовић о догађајима у Црној Гори

В. Н.

10. 09. 2021. у 08:37

ГОТОВО да нема ниједног круцијалног политичког и идеолошког питања око кога се ДПС и УРА разликују.

УРА и ДПС – ИДЕОЛОШКИ БЛИЗАНЦИ И ЛОГИЧНА КОАЛИЦИЈА: Социолог Бојан Панаотовић о догађајима у Црној Гори

Фото: КЦНС

Чак и када је по среди било устоличење митрополита Јоаникија, праваци покрета УРА листом су се јавно оглашавали истичући да ту ствар не треба опослити на Цетињу, пренебрегавајући "ситницу" слободе изражавања вероисповести коју гарантују сви модерни устави савременог света. Пренебрегавши такође факат да је СПЦ одустала од народног скупа на Цетињу показавши тиме добру вољу и сензибилитет за грађански мир - сматра Бојан Панаотовић, социолог и аналитичар.

Он подсећа да је у минулих неколико месеци УРА са ДПС-ом сменила министра Лепосавића због вербалног деликта, а такође је са идеолошки сродним ДПС-ом и изгласала закон о догађајима у Сребреници којим се удара жиг вечитог и искључивог кривца Србима. Када је премијер Кривокапић желео да смени др Лепосавића, Абазовић је говорио да би било потпуно природно и политички одговорно да министар сам поднесе оставку. Пар месеци касније, када исти премијер жели да смени другог министра у истој Влади, Абазовић не само да нема исти аршин, него прети рушењем Владе!

- Имајући у виду подједнаку количину страха од "малигног утицаја Београда и Москве", Српског света, "управљања полицијом из Београда", сличним односом према СПЦ која се "дрзнула" да устоличава митрополита на истом месту где су се устоличавали митрополити стотинама година... било би логично и очекивано да ускоро сведочимо коалицији ДПС - УРА. Уосталом, ДПС је имао не тако давно, веома џентлменску и фер понуду - подршку мањинској влади коју би формирала УРА - закључио је социолог Панаотовић.

БОНУС ВИДЕО: ИЗЛОЖБА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У КРУШЕВЦУ: Српски војници умрли у Холандији (1917-1919)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)