„МАТИЋЕВИ ДАНИ“: Јубиларна манифестација отворена у Ћуприји (ФОТО)

З. Глигоријевић

09. 09. 2021. у 15:38

ТО ШТО „Матићеве дане“ обележавамо 40. пут доказ је традиције, али и значаја ове манифестације.

„МАТИЋЕВИ ДАНИ“: Јубиларна манифестација отворена у Ћуприји (ФОТО)

Фото: З. Глигоријевић

- Ово су дани културног стваралаштва и нечег лепог што смо заборавили у време ковида, а што треба да негујемо – оценио је председник општине Ћуприја Јовица Антић, који је данас отворио јубиларну, 40. културну манифестацију „Матићеви дани“, која ће у Ћуприји трајати до 13. септембра.

Фото: З. Глигоријевић

Директорка Народне библиотеке „Душан Матић“ Љиљана Ђорђевић рекла је да Библиотека и општина Ћуприја већ четири деценије не дозвољавају да се заборави стваралаштво књижевника и академика, рођеног у Ћуприји. Поред подсећања на живот и рад овог надреалисте, циљ манифестације је промовисање и афирмација младих песника, како би их та прва награда оснажила да крену путем успеха на „књижевном небу Србије“. Реч је о награди „Матићев шал“ најбољем младом песнику до 27 година за прву књигу песама.

Фото: З. Глигоријевић

Вишегодишњи председник жирија за доделу ове награде, песник Радомир Андрић, рекао је да је Душан Матић био један од предводника модерне уметности у Србији, велики ерудита и филозоф, чија је мисао уграђена у авангарду данашњег стваралаштва, без обзира да ли је оно музичко, драмско или књижевно.

- Иако је живео и у Паризу, а мало у Ћуприји, у његове песме и песнички језик „улиле“ су се српске реке, нарочито Морава, јер се он у њима „огледао“ и препознавао дух онога што је чинило поезију сушаствену – додао је Андрић, који је јуче на Градском тргу отворио изложбу фотографија „Сећања“ са „Матићевих дана“, одржаних протекле четири деценије.

Огрнут шалом који ће добити најбољи млади песник, професор Владан Цветковић, казивао је Матићеве стихове.

Фото: З. Глигоријевић

За сутра је у летњој читаоници Библиотеке у 10 сати заказано дружење песника са ученицима нижих разреда основних школа, док ће у 12 сати за старије основце бити организован квиз „Шта знаш о Матићу”. У 20 сати у галерији Музеја „Хореум Марги Равно” биће отворена изложба радова пристиглих по основу конкурса “Матићу у част” и додељено признање најуспешнијем аутору.

БОНУС ВИДЕО:

МАНАСТИР ГРАДАЦ: На падинама Голије стоји од 13. века задужбина краљице Јелене

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)