СВЕЧАНО ОТКРИВЕН СПОМЕНИК КОД ПАРАЋИНА: Мештани Буљана се одужили палим ратницима од 1912. до 1918. године (ФОТО)

З. Рашић

04. 09. 2021. у 14:44

У СЕЛУ Буљане, код Параћина, данас је свечано откривен и освећен Споменик палим ратницима од 1912. до 1918. године из тог села, којих је, према доступним подацима са територије параћинске општине, било највише из Буљана. Велика церомонија којој су присуствовали мештани и бројни гости – делегације Општине, Војске Србије, Полиције и борачких удружења, почела је химном и минутом молитвене тишине за јунаке који су часно положили своје животе за одбрану свете српске земље на Брегалници, Дрини, Колубари, Кајмакчалану...

СВЕЧАНО ОТКРИВЕН СПОМЕНИК КОД ПАРАЋИНА: Мештани Буљана се одужили палим ратницима од 1912. до 1918. године (ФОТО)

Фото: З.Рашић

Након откривања споменика, уследило је његово освећење, делегације су одале пошту страдалим херојима полагањем венаца, а мештанима и гостима обратили су се председник Организационог одбора за изградњу споменика Драган Миленковић и председник општине Параћин Владимир Милићевић.

Од идеје да се потомци страдалих јунака из Буљана одуже спомеником својим славним прецима до њене реализације - прошло је скоро четири године.

- Споменик је сада откривен и то је брана од заборава и захвалност нашим прецима који су прошли голготе и страхоте и погинули на бранику отаџбине. Идеја се родила у разговору нас неколико мештана 2017. године. Формирали смо иницијативни одбор за изградњу и до краја испоштовали сву законску процедуру, што је за нас веома важно – каже Драган Миленковић, који је уједно и председник Савета те месне заједнице. Он додаје да је, према доступним подацима за општину Параћин, Буљане у балканским ратовима и Великом рату дало највећи број жртава. На шест мермерних плоча на споменику тренутно је уписано 157 имена, а има места за уписивање још јер се углавном помиње цифра од 192 Буљанца који су страдали у овим ратовима и логорима из тог времена.

Председник општине Параћин Владимир Милићевић наглашава да је изградња споменика велика ствар и показује колико су становници Буљана желели да се одуже својим палим борцима и да покажу поштовање.

- Ми морамо да поштујемо наше хероје и јунаке који су дали своје животе за отаџбину, без тога нећемо постојати. Ратовали смо вековима уназад, вероватно ћемо ратовати и надаље мада не бих никад то желео, али морамо увек бити спремни да бранимо нашу отаџбину и највише да поштујемо оне који су из тог разлога страдали – казао је Милићевић.

Ново спомен обележје налази се поред већ постојећег споменика изгинулим јунацима у Другом светском рату, тако да сада у центру Буљана постоји једна лепо заокружена споменичка целина.

ЗЛАТНЕ ПОВЕЉЕ И ЗАХВАЛНИЦЕ

Радове на изградњи споменика су финансирали сами мештани Буљана добровољним прилозима, а помогле су и приватне фирме и неки предузетници. Уређење околног простора у центру села, односно поплочавање платоа, финансирано је из буџета Општине Параћин. За помоћ да се велики посао успешно приведе крају Организациони одбор поделио је златне повеље и захвалнице, а Удружење потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године (УПРС) уручило је „Завет старих ратника“ команданту Копнене војске Србије, генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу, који је са делегацијом Војске присуствовао свечаности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)